Zeničani urankom i čimburdijadom pozdravili dolazak proljeća

Zenica, čimburdija

Zenica, čimburdija

Promjenu godišnjeg doba i dolazak proljeća Zeničani su obilježili tradicionalnim proljetnim urankom, tokom kojeg se već godinama okupljaju uz riječne tokove praveći proljetni čimbur.

Tradicija, duža od stoljeća, nalaže da se prvog dana proljeća u jutarnjim satima okupe prijatelji i počaste proljetnim zelenim čimburom, pravljenim od prvih darova prirode i jaja.

Već duži niz godina proljetni uranak se nastavlja velikom narodnom kulturološkom manifestacijom nazvanom “Čimburijada“, koja okuplja na desetine hiljada posjetitelja, među kojima je i veliki broj gostiju koji su navikli da prvi dan proljeća provedu u druženju sa prijateljima u Zenici.

Na centralnom dijelu „Zeničke čimburijade“ u centru grada na Kamberovića polju priređuju se i brojni programi, tako da je prvi dan proljeća pravi narodni praznik i za one koji ne praktikuju svoj “proljetni uranak”.

Zenica, čimburdija 2Posljednjih godina, usljed migracijski kretanja, zenički uranak i čimburijada su se proširili svijetom, jer brojni Zeničani i njihovi prijatelji su nastavili sa proljetnom porodičnom tradicijom. Tako već sada u svijetu osim zeničke, postoje i druge ćimburijade u Travniku, Vakufu, Bihaću, Zagrebu, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Novom Zelandu, Islandu, Emiratima, Rusiji, i ko zna gdje.

Posted by on 2015-03-21. Filed under Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login