Zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa u BiH

Hutovo-Blato-4Zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC), koje se organizira u više od 100 zemalja širom svijeta s ciljem utvrđivanja veličine i dinamike populacija tih vrsta ptica, u Bosni i Hercegovini bit će organizirano do 20. januara.

Koordinator programa u BiH je Ornitološko društvo “Naše ptice”, a program provode u saradnji s članovima partnerskih organizacija iz Banje Luke (Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta i Centar za životnu sredinu), Trebinja (Centar za održivi razvoj i ekologiju), Čapljine (Lijepa Naša) i Tomislavgrada (Naša baština).

Prebrojavanje ptica će se izvršiti na većem broju lokaliteta, a prvi rezultati se očekuju krajem januara.

U prebrojavanju ptica 13. i 14. januara 2015. godine na Hutovom blatu učestvovat će i rendžeri Parka prirode Hutovo blato, a to će ujedno biti i praktični dio radionice koja se održava u sklopu projekta “Improving the Managment of Hutovo blato Nature Park” koji finansira CEPF.

IWC je međunarodni program koji se od 1967. godine realizira pod okriljem Wetlands Internationala. U Bosni i Hercegovini je krenuo 1998. godine, a od 2004. godine ovim programom u BiH koordinira Ornitološko društvo “Naše ptice”.

Rezultati brojanja se u okviru nacionalnog izvještaja šalju Wetlands Internationalu, a kako bi bili dostupni zainteresovanima, objavljuju se u Biltenu mreže posmatrača ptica u BiH, čiji je izdavač Ornitološko društvo “Naše ptice”, saopćeno je iz tog društva.

Posted by on 2015-01-11. Filed under Banja Luka, Čapljina, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login