“Zlatna groznica” mogla uništiti šume Južne Amerike

AmazonijaOko 1.680 kvadratnih kilometara kišnih šuma u Južnoj Americi nestalo je zbog kopanja zlata od 2001. do 2013., pokazuje studija koju prenosi BBC.

Globalna potražnja za zlatom izlaže opasnostima neke od najzabačenijih i najočuvanijih tropskih šuma na svijetu, upozoravaju stručnjaci.

Naučnici s univerziteta u Portoriku kažu da je iskopavanje tog skupocjenog metala glavna prijetnja drevnim prašumana u zemljama kao što su Peru i Surinam.

Potrošači se protiv toga mogu boriti kupujući samo zlato iz tzv. pravedne trgovine, kažu zaštitari okoliša.

“Ustrajavajući na takvom zlatu kada kupuju nakit i ostale proizvode potrošači imaju stvarnu moć da se ova nepoštena i za okoliš štetna praksa zaustavi”, rekla je dr. Susanne Schmitt iz Svjetskog fonda za zaštitu prirode.

Studija, objavljena u naučnom časopisu Environmental Research Letters, bavila se tropskim šumama širom Južne Amerike, u Kolumbiji, Venezueli, Gvajani, Surinamu, Francuskoj Gvajani, Brazilu, Ekvadoru, Peruu i u Boliviji.

Satelitske snimke pokazale su da se krčenje šuma pojačalo nakon izbijanja globalne finansijske krize 2007. Najpogođenije su šume u Gvajani, jugozapadni Amazon u Peruu, šuma Tapajos-Xingu u Brazilu i Magdalena Valley-Uraba u Kolumbiji.

Globalna proizvodnja zlata povećala se s oko 2.445 tona 2000. na oko 2.770 tona 2013., dok su cijene skočile, pa je postalo profitabilno kopati u tlu ispod tropskih šuma.

Uklanjanje vegetacije te izgradnja cesta i željeznice mogu imati dugoročan učinak, kažu stručnjaci i upozoravaju da iskapanje zlata može dovesti i do onečišćenja živom koja ulazi u rijeke i atmosferu.

Posted by on 2015-01-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login