“Zvizdan” osvojio tri nagrade u Cottbusu

ZVIZDAN

ZVIZDAN

Dugometražni igrani film “Zvizdan” redatelja i scenarista Dalibora Matanića osvojio je tri nagrade na upravo završenom Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu, koji se održao od 3. do 8. novembra u tom njemačkom gradu, dok je igrani film “Imena višnje” Branka Schmidta osvojio nagradu ekumenskog žirija, saopštio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Kako se ističe u priopćenju, “Zvizdanu” je pripala 25 hiljada eura vrijedna nagrada za najbolji film natjecateljskog programa, specijalna nagrada za najbolju glumicu Tihani Lazović, te nagrada međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI a sve tri nagrade preuzela je na posebnoj svečanosti u subotu navečer glavna glumica Lazović.

Od svjetske premijere u maju u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija u programu “Un Certain Regard”, “Zvizdan” je osvojio ukupno petnaest festivalskih nagrada. Priznanja u Cottbusu posebno su značajna ekipi filma budući da je film još 2011. u ranoj fazi razvoja projekta predstavljen na pratećem industrijskom sajmu Connecting Cottbus. Film je proizvela zagrebačka Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije.

Dugometražni igrani film Branka Schmidta “Imena višnje”, nastao u produkciji HRT-a, osvojio je pak nagradu ekumenskog žirija.

“Činjenica da su među nagrađenima dvije hrvatske produkcije pohvaljuje fantastičan rad Hrvatskog audiovizualnog centra, koji sistematski podupire filmsku industriju posljednjih godina”, kazao je tom prilikom programski direktor festivala Bernd Buder.

Uz “Zvizdan” i “Imena višnje” u Cottbusu su ove godine prikazane još tri hrvatske manjinske koprodukcije: “Cure – Život druge” Andree Štake, “Dječaci iz Ulice Marksa” i Engelsa Nikole Vukčevića i “Naša svakodnevna priča” Ines Tanović.

Posted by on 2015-11-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login