15.000 Japanaca protestiralo protiv izgradnje nove američke vojne baze na Okinawi

Japan, protestHiljade demonstranata formirale su u nedjelju u Tokiju ljudski lanac, protestirajući na taj način protiv plana o izgradnji nove američke vojne baze na Okinawi.

Oko 15.000 Japanaca, prema procjeni organizatora, okružilo je zgradu parlamenta, ističući transparente na kojima je pisalo “Ne Henoku!”.

Projektom se predviđa prebacivanje američke zračne vojne baze iz Futenme u Henoko na sjeveroistočnom dijelu arhipelaga.

Baza Futenma, koja se nalazi u gradu Ginowanu, trebala bi se premjestiti u manje naseljeno priobalno područje otoka, no stanovnici Okinawe više ne žele nikakve baze na svom teritoriju.

“Treba zaustaviti početak izgradnje”, kazao je 66-godišnji demonstrant Akemi Kitajima. “Vlasti nam to pokušavaju silom nametnuti”:

Arhipelag Okinawu nakon Drugoga svjetskog rata okupirali su Amerikanci, a 1972. ponovno je vraćen Japanu. Na otočju boravi više od polovine od 47.000 američkih vojnika, koliko ih je ukupno u Japanu. Međutim, prisilni suživot ne funkcionira najbolje pa ondje ne živi puno lokalnog stanovništva. Stanovnici smatraju da prisutnost tolikog broja američkih vojnika na otočju otvara vrata kriminalu.

Premijer Shinzo Abe je na sastanku s američkim predsjednikom Barackom Obamom održanom 29. aprila u Washingtonu kazao kako se zalaže za to da se vojna baza premjesti iz Futenme, u sklopu japansko-američkog pakta o odbrani, prenosi Hina.

Posted by on 2015-05-24. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login