20. godišnjica opsade Sarajeva

opsada, SarajevoU Sarajevu se ovog petka obilježava 20. godišnjica opsade grada. U centru grada kod Vječne vatre, postavlja se 11.541 stolica, u znak sjećanja na broj ubijenih Sarajlija tokom rata.

Scensko muzički program, u režiji Harisa Pašovića, nazvan je “Sarajevska crvena linija”. Od scene kod Vječne vatre duž ulice Maršala Tita postavljeno je gledalište sastavljeno od 11.541 crvene stolice, koje su poređane u 825 redova. To crveno gledalište proteže se dužinom od oko 800 metara do Ali-pašine džamije.

“Sarajevska crvena linija je specijalan projekat, jedan od onih koji obilježava kultrnu historiju jedne zemlje. Ovim projektom se umjetnički označava ljudski gubitak Sarajeva tokom opsade 1992-1996 godine”, saopšteno je iz EastWest Centra koji je sa Gradskom upravom Sarajeva producent ovog projekta, prenosi Radio Slobodna Evropa .

Sarajevska crvena linija je kompleksan događaj koji je počeo u petak u sedam sati. Saobraćaj je u glavnim gradskim ulicama zaustavljen 28 sati, kako bi bila postavljena vizuelna instalacija saastavljena od crvenih praznih stolica.

Među stolicama su postavljene male stolice koje simbolizuju ubijenu djecu Sarajeva. U izlozima sa obije strane ulice može se vidjeti izložba plakata događaja koji su se dešavali tokom opsade Sarajeva.

Opsada Sarajeva trajala je skoro četiri godine. Počela je 5. aprila kada je srpska vojska zauzela Međunarodni aerodrom u Sarajevu. Zvanično je završena 29. februara 1996. godine nakon što j potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

Tokom osade Sarajeva koja je trajala 1.425 dana na grad je sa okolnih brda, gdje je bila stacionirana artiljerija Jugoslovenske narodne armije, ispaljivano preko 300 granata dnevno.

Sve zgrade u Sarajevu bile su pogođene tenkovskim granatama ili snajperskim hicima. Preko 35 hiljada zgrada, među kojima su i bolnice, kulturni i vjerski objekti i mostovi potpuno su uništeni tokom opsade grada.

Pored obilježavanja 20- te godišnjice opsade grada, Sarajevo ovog petka slavi i rođendan. Sarajevo je 6. aprila 1945. godine oslobođeno od njemačke okupacije.

U antifašističkoj borbi od 1941 do 1945. godine, 10.961 građana Sarajeva dalo je svoje živote. Stradalo je 412 Bošnjaka-muslimana, 106 Hrvata, 7.092 Jevreja, 1427 Srba, te 16 Crnogoraca, jedan Makedonac, pet Slovenaca i 12 ostalih.

Povodom Dana Sarajeva biće uručene i šestoaprilske nagrade. Ovogodišnji pojedinačni dobitnik je publicista i književnik Valerijan Žujo, a kolektivnu nagradu dobiće Udruženje likovnih radnika BIH.

Posted by on 2012-04-06. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login