27.04. – Dogodilo se na današnji dan – Italijanski partizani uhapsili diktatora Benita Mussolinija. Strijeljan je narednog dana.

Mary Wollstonecraft
Mary Wollstonecraft

1521. – Stanovnici filipinskog ostrva Mactan ubili su portugalskog moreplovca Ferdinanda Magellana, komandanta prve ekspedicije oko svijeta.

1737. – Rođen engleski historičar Edward Gibbon, autor djela “Opadanje i propast Rimskog carstva”.

1759. – Rođena je Mary Wollstonecraft, engleska književnica irskog porijekla, koja se borila za prava žena.

1791. – Rođen je američki pronalazač Samuel Finley Breese Morse, izumitelj telegrafa i Morzeove abecede.

1810. – Ludwig van Beethoven je skladao minijaturu Za Elizu, koja je bila rođendanski dar djevojčici, baš na njezin rođendan jer je zaboravio kupiti poklon.

Antonio Gramsci
Antonio Gramsci

1820. – Rođen je Herbert Spencer, britanski filozof i jedan od osnivača sociologije.

1822. – Rođen američki general i državnik Ulysses S. Grant, vrhovni komandant armije Sjevera u Američkom građanskom ratu. Biran je 1868. i 1872. za predsjednika SAD, ali je briljantni vojni strateg na toj funkciji bio igračka u rukama korupcionaša kojima nije bio dorastao.

1830. – Južnoamerički revolucionar Simón Bolívar, optužen za diktatorske ambicije, podnio ostavku na položaj predsjednika Kolumbije.

1882. – Umro je američki filozof, esejist i pjesnik Ralph Waldo Emerson.

Atina, Grčka, Njemačka
Atina, Grčka, Njemačka

1905. – Rođen je Vicko Krstulović, hrvatski komunist, jedan od vođa ustanka u Dalmaciji i predsjednik Prezidija Sabora Narodne Republike Hrvatske.

1909. – Grupa pod nazivom “Mladi Turci” oborila je sa vlasti turskog sultana Abdula Hamida.

1910. – Rođen je bh. književnik Šukrija Pandžo.

1937. – Umro je italijanski revolucionar Antonio Gramsci, osnivač Komunističke partije Italije 1921. godine.

1941. – U Atinu, u Drugom svjetskom ratu, ušli su njemački tenkovi.

1945. – Italijanski partizani uhapsili diktatora Benita Mussolinija. Strijeljan je narednog dana u mestu Dongo, na jezeru Como. Benito Amilcare Andrea Mussolini bio je talijanski novinar, političar, državnik, fašistički vođa (Duce) i diktator od 1925. do 1943. godine. Bio je jedna od ključnih ličnosti u osnivanju fašizma te je stvorio fašističku državu korištenjem lične harizme, apsolutnom kontrolom medija i progonom političkih protivnika. Poraz u Drugom svetskom ratu je doveo do pada Musolinija i fašističkog režima.

Benito Mussolini
Benito Mussolini

1947. – Rođen je bosanskohercegovački dramatičar Irfan Horozović.

1960. – Proglašena je nezavisnost afričke države Togo, bivše francuske kolonije.

1961. – Sijera Leone je stekla nezavisnost od Velike Britanije.

1978. – Afganistanske vojne snage preuzele vlast u zemlji i uspostavile vladu zasnovanu na islamskim principima. Predsjednik Mohamed Daud je ubijen, a novi predsjednik Nur Mohamed Taraki proklamovao je Demokratsku Republiku Afganistan.

1992. –  Rusija i još 12 bivših sovjetskih republika su postale članice Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

1992. – Nakon raspada SFRJ proglašena je Savezna Republika Jugoslavija (SRJ), zajednička država Srbije i Crne Gore, koja je trajala nepunih 11 godina.

Togo
Togo

1993. – Eritreja je stekla nezavisnost od Etiopije poslije tri decenije građanskog rata i referenduma na kojem su građani glasali za nezavisnost.

2001. – Visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch smijenio sa dužnosti Dragana Mandića, te suspendovao njegove saradnike u MUP-u HNK-a Ivana Đogića, Branku Dadić i Zvonka Prskala. Mandić je smijenjen jer je bio potpisnik izjave o podršci i lojalnosti Hrvatskom narodnom saboru (HNS), čime je prekršio Ustav FBiH i odbio priznati autoritet legalnih federalnih institucija.

2003. – Na predsjedničkim izborima u Paragvaju pobijedio je Nicanor Duarte Frutos čime se nastavila 55-godišnja vladavina njegove partije Colorado koja je u svijetu najduže na vlasti.

Airbus A380
Airbus A380

2005. – Najveći avion na svijetu, evropski airbus A380, obavio je prvi let. Avion je dugačak kao osam londonskih autobusa, ima prostor u krilima dovoljan za parkiranje 70 automobila, a na dva nivoa može da primi 800 putnika. Avion je svojim kapacitetima preuzeo primat boinga 747 kao najvećeg aviona koji je ikada letio.

2018. – Pripadnici SIPA-e uhapsili Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta 5. korpusa Armije RBiH, te još 11 dužnosnika i pripadnika 5. korpusa Armije RBiH, optuženih za zločine protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Posted by on 2021-04-27. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login