6. april – Dan grada Sarajeva, dan priznanja RBiH od EZ, početak najduže opsade u historiji

Rijetki su datumi koji okupljaju tako mnogo historijskih trenutaka kao što je današnji. Šestog aprila 1945. godine oslobođeno je Sarajevo u Drugom svjetskom ratu, a istog datuma 1992. godine BiH je priznala Evropska zajednica. Istog tog dana počela je najduža opsada jednog grada u historiji.

6. april 1945. godine – Oslobođeno Sarajevo

Sarajevo, 06. april 1945

Sarajevo, 06. april 1945

Šestog aprila 1945. godine jedinice Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Sarajevo od fašističkog okupatora i njegovih suradnika.

Jugoslovenska armija započela je akciju oslobađanja Sarajeva 28. marta 1945. godine.

U akcijama su učestvovali drugi, treći i peti korpus JA, 11. i 13. krajinska brigada, 18. srednjobosanska brigada, artiljerijska i tenkovska jedinica.

Nakon žestokih borbi 6. aprila 1945. godine slomljen je otpor Nijemaca i pripadnika NDH i Sarajevo je oslobođeno.

U antifašističkoj borbi od 1941 do 1945. godine, 10.961 građana Sarajeva dalo je svoje živote. Stradalo je 412 Bošnjaka-muslimana, 106 Hrvata, 7.092 Jevreja, 1427 Srba, te 16 Crnogoraca, jedan Makedonac, pet Slovenaca i 12 ostalih.

U sarajevskoj Vijećnici će danas biti održana svečana sjednica Gradskog vijeća, povodom Dana Grada Sarajeva, 6. aprila.

Pored vijećnika Gradskog vijeća, na sjednicu su pozvane i diplomate u BiH, predstavnici svih nivoa vlasti u zemlji, predstavnici boračkih organizacija, bivši gradonačelnici, dosadašnji dobitnici Šestoaprilske nagrade, te drugi gosti kao i gosti iz prijateljskih i bratskih gradova.

Nakon prigodnog obraćanja gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića, uslijedit će dodjela priznanja i nagrada.

Na današnji dan nekadašnja EZ priznala BiH i počela opsada Sarajeva

 Sarajevo, 06. april

Sarajevo, 06. april

Istog datuma, kada godišnjicu oslobođenja u Drugom svjetskom ratu slavi Sarajevo, Evropska zajednica je 1992. godine priznala je nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine nakon provedenog referenduma na kojem se većina građana izjasnila za izdvajanje iz jugoslovenske zajednice.

Tog 6. aprila jedinice Jugoslovenske armije, koja je i službeno prestala biti narodna, uz pomoć pripadnika i simpatizera Srpske demokratske stranke, počele su opsadu glavnog grada Republike Bosne i Hercegovine.

Opsada i teror nad građanima Sarajeva trajali su 1425 dana, ubijeno je preko 10 hiljada ljudi.

Među žrtvama je bilo preko 1600 djece različitih uzrasta.

Povodom Dana grada Sarajeva bit će održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti dodijeljena priznanja i nagrade najistaknutijim pojedincima i kolektivima.

Posted by on 2015-04-06. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login