Android drži 84% tržišta

Android

Android

Android je vjerovatno dosegnuo svoj vrhunac, objavio je Strategy Analytics u svom najnovijem izvještaju o stanju na tržištu mobilnih operativnih sistema.

Prema njihovim podacima, vrhunac se zapravo dogodio u drugom kvartalu, kada je ovaj operativni sistem zauzimao 85% tržišta, da bi u trećem opao za 1% i sada zauzima 84% udjela.

Apple je sa svojim iOS-om istovremeno zauzeo udio od 12%, dok je Microsoftov Windows Phone ostao na 3%. Četvrti je BlackBerry s otprilike 1% tržišnog udjela.

Kad su u pitanju proizvođači, Samsung je i dalje vodeći s 25% udjela na tržištu što ipak predstavlja pad u odnosu na prethodnu godinu kada je zauzimao 35% tržišta.

Svakim novim kvartalom vidljivo je novo smanjenje udjela vodećih proizvođača u korist jeftinije konkurencije iz Kine. Za sada je teško predvidjeti hoće li se ovaj trend nastaviti, no činjenica je da su kineski proizvođači u vrlo kratkom vremenu evoluirali i brzo se prilagodili zahtjevima tržišta, pritiskajući pritom Samsung i ostale poznatije brandove koji će uskoro morati naći dodatni način da zadrže postojeći tržišni udio.

Posted by on 2014-11-10. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login