Australski proizvođači kanabisa kreću u pohod na Europu

Nekoliko malih australskih kompanija koje se bave medicinskim kanabisom odlučilo je okušati sreću u Europi, a u probijanju kroz šumu europskih propisa namjeravaju se osloniti na snage koje dobro poznaju teren.

Albanija kanabis
kanabis

Australske kompanije odlučile su se za manje europsko tržište zato što je sjevernoameričko zasićeno, a njihovo matično manje od onog u Europi.

“(U Australiji) perspektiva je još uvijek uglavnom ograničena na tržište lijekova na recept, pa je za kompanije koje se bave marihuanom izvoz i dalje ključan”, objašnjava osnivačica i izvršna direktorica BOD Australije Jo Paterson.

Firme računaju da će im uspostava baze i suradnja s europskim partnerima pomoći da izgrade bolju pregovaračku poziciju i da ukradu dio kolača većim sjevernoameričkim konkurentima.

Europa donosi i brojne probleme jer se propisi razlikuju od zemlje do zemlje, ali nadu ulijevaju povoljne sudske presude o upotrebi marihuane u medicinske svrhe i potencijalna potražnja.

Za naš uspjeh u Europi važna je presuda najvišeg suda Europske unije iz studenog prošle godine da kanabidiol, glavni sastojak medicinskih proizvoda od marihuane, nije narkotik, ističu australske firme, a ima naznaka i da će propisi biti dodatno ublaženi.

Nekoliko sedmica nakon toga agencija Ujedinjenih naroda za droge izglasala je uklanjanje kanabisa s popisa najstrože kontrolirane kategorije opojnih droga, što će također pomoći, dodaju.

Prodaja medicinske marihuane u Europi porast će do 2025. godine 52 posto, na ​​3,1 milijardu dolara, procjenjuju istraživači tržišta.

Analitičari pak upozoravaju da je europski regulatorni krajolik složen i nepregledan.

U nekim zemljama, uključujući Njemačku i Nizozemsku, medicinski je kanabis dobro reguliran, a u nekima, kao što su Švedska i Belgija, strogo zabranjen.

Posted by on 2021-02-26. Filed under Magazin, Svijet, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login