BiH peta zemlja u svijetu po broju iseljenika

dijaspora, BiH

dijaspora, BiH

Dijaspora predstavlja ogroman potencijal za ekonomski razvoj BiH s obzirom da je BiH peta zemlja u svijetu po broju iseljenika u odnosu na ukupan broj stanovnika istakla je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac tokom razgovora sa ambasadorom Švajcarske Konfederacije u BiH Heinrichom Maurerom o zajedničkim projektima BiH i Švajcarske u oblastima migracije i saradnje sa iseljeništvom.

Borovac je žaljenje što je dijaspora do sada bila na neki način zapostavljena i naglasila da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u narednom periodu raditi na izradi jedne cjelovite strategije u oblasti saradnje sa iseljeništvom, kao i na pripremi zakona o dijaspori.

“Veoma je važno da naši iseljenici imaju informacije o potencijalima Bosne i Hercegovine i ostanu vezani za svoju domovinu”, istaknula je ministrica Borovac.

Ministrica Borovac je izrazila zahvalnost Švajcarskoj na nesebičnoj pomoći BiH kroz implementaciju različitih projekata u BiH. Istaknula je donaciju Švajcarske od pet miliona eura za Regionalni stambeni program te finansijsku, tehničku i stručnu podršku u izgradnji i jačanju kapaciteta BiH za prihvat i integraciju bh. državljana koji se vraćaju po osnovu Sporazuma o readmisiji.

Dodala je da je zahvaljujući pomoći Švajcarske potpuno opremljen Readmisioni centar u Mostaru i izrađena Strategija za integraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji  u koju je uključeno 11 lokalnih zajednica.

Ambasador Maurer je pohvalio saradnju sa Bosnom i Hercegovinom u ovoj oblasti i naglasio da je Švajcarska zainteresirana za nastavak migracionog partnerstva i u narednom periodu. On je rekao da u Švajcarskoj živi oko 60.000 bh. državljana koji mogu biti značajan faktor i ekonomskog i kulturnog povezivanja dvije zemlje.

Istaknuo je da je bh. dijaspora veoma uspješna u Švajcarskoj i dobar primjer integracije te da iskazuje interes za ekonomskim angažmanom u Bosni i Hercegovini.

Posted by on 2015-08-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login