Bihać i Bosanski Petrovac dobili sredstva za poduzetničke zone

Bihać

Bihać

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović s predstavnicima 25 općina u Federaciji BiH potpisao je ugovore u okviru projekta poticanja jedinica lokalne uprave za uspostavu i izgradnju poduzetničkih zona.

Na javni konkurs Ministarstva prijavile su se 44 općine, a njih 25 je zadovoljilo tražene uvjete i dobilo ukupno 1.634.830 KM.

Maksimalni iznos koji se mogao tražiti za izradu dokumentacije za zonu je 20.000, a za infrastrukturne radove u zoni do 80.000 KM.

Općina Bosanski Petrovac je dobila 80.000 maraka, a općinski načelnik Ermin Hajder kazao je, kako je saopćeno iz pres-službe, da je ovim sredstvima dat veliki doprinos da se u ovoj općini ubrzo zaposli oko 200 radnika. Pored toga, ubrzo će početi i program stručnog osposobljavanja, čime će se obezbijediti da nezaposleni Bosanskog Petrovca lakše kunkurišu za radna mjesta u tri nove fabrike, navodi se.

Do sada je u Poslovnu zonu Gorinčani uloženo oko 700.000 maraka, od čega su skoro dvije trećine vlastita sredstva općine.

Dodatna sredstva federalnog ministarstva, ali i odobrenih 100.000 KM kantonalne vlade govori o opredjeljenju viših nivoa vlasti da aktivno s lokalnim zajednicama učestvuju u izgradnji ekonomski stabilnijeg društva.

Pored Bosanskog Petrovca, potpisivanjem ovog ugovora i Općina Bihać dobila je 20.000 maraka za izgradnju poduzetničkih zona.

Posted by on 2011-12-24. Filed under Bihać, Bosanski Petrovac, Ekonomija, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login