Bunker Envera Hodže pretvoren u muzej

Bunker Bunker Envera Hodže, jedan od mnogobrojnih koji su diljem Albanije sagrađeni u periodu od Drugog svjetskog rata do 1985. godine, do kada je njegov režim i bio na vlasti u toj zemlji, pretvoren je u muzej historije i umjetnosti i bit će otvoren za posjete građana.

Otvaranje muzeja koji je nazvan “Bunk Art” upriličeno je povodom obilježavanja 70. godišnjice od oslobođenja Tirane od okupatorskih snaga, a prisustvovao mu je i premijer Albanije Edi Rama.

Rama je u svom govoru na svečanosti povodom otvaranja muzeja rekao kako je bunker u to vrijeme izgrađen kao građevina otporna na nuklearne napade te da je služio za odbranu od eventualnih napada “super sila”.

Gradnja bunkera u Tirani otpočela je 1972, godine, a radovi su završeni 1978. godine. Bunker ima 106 prostorija, većinom predviđenih za boravak i rad Envera Hodže, koji je preminuo 1985. godine. Dio prostorija bio je predviđen za komandna mjesta oficira tadašnje vojske u Albaniji.

Posted by on 2014-11-26. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login