Busovača: Zimska idila nadomak grada

Busovačka planina

Busovačka planina

Snijeg koji je napokon pao na Busovačkoj planini obradovao je ljubitelje skijanja iz ovog kraja koji su mogli uživati u ski-centru Busovačke staje, udaljenom 15-ak kilometara od grada.

Ova zimska atrakcija nalazi se na 1.650 metara nadmorske visine, smještena iznad grada Busovače. Od davnina bila je jedno od najpoznatijih odmarališta zbog njenog izolovanog prostora, kao i ugodne klime. Od ranije je poznata po jednom od svojih endema – alpska ruža (Rosa pendulina).

Od 2006. godine na ovoj lijepoj planini otvoreno je skijalište, koje je vrhunski opremljeno, sa uređenim stazama i sasvim dovoljno prostora za veliki broj posjetitelja. Dužina ski-staze je 800 metara, a ima i baby lift koji je dužine 400 metara. Nadmorska visina na startu je 1.500 metara, a na vrhu Čardak je 1.640 metara.

Uprkos maloj visini snijega, ugostiteljski objekti rade. Jedan od njih je hotel Mećava, sa kapacitetom od 70 kreveta.

Inače, Busovača pored ovog ima još jedan ski-centar. Radi se o Pridolcima koji su udaljeni nekih 12 kilometara od grada.

Posted by on 2014-01-19. Filed under Busovača, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login