CG: Zakonom protiv odlaska na strana ratišta

Crna Gora, Podgorica

Crna Gora, Podgorica

Zatvorske kazne do 10 godina predviđene i za one koji pomažu odlazak crnogorskih državljana na strana ratišta.

Skupština Crne Gore usvojila je u srijedu zakon po kojem će prvi put u kaznenopravnoj povijesti te države kažnjavati svoje državljane koji budu odlazili na strana ratišta ili sudjelovali u stranim vojnim i paravojnim i parapolicijskim formacijama.

Za izmjene Krivičnog zakonika, glasovalo je 47 zastupnika crnogorskog parlamenta.

Izmjenama Krivičnog zakonika Crne Gore predviđene su zatvorske kazne od dvije do deset godina za sve one koji protivno zakonu, drugim propisima ili pravilima međunarodnog prava vrbuju, regrutiraju, pripremaju, organiziraju, rukovode, prevoze ili organiziraju prijevoz ili obučavaju pojedinca ili grupu u namjeri njihovog pridruživanja ili djelovanja u stranim oružanim formacijama.

Zatvor i za financiranje i organizaciju

Zatvorske kazne predviđene su i za one koji financijski i organizacijski na druge načine pomažu odlazak crnogorskih državljana na strana ratišta.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, Mevludin Nuhodžić, kazao je na sjednici Odbora u rujnu 2014. godine da je od listopada 2012. do rujna 2014. godine, na ratištu u Siriji bilo 13 državljana Crne Gore, a da ih se 10vratilo.

Nuhodžić je tada priopćio da je jedan crnogorski državljanin u ovom vremenskom periodu poginuo, a da su dvojica i dalje na ratištu.

Na istoj sjednici je priopćeno da na ratištu u Ukrajini ratuju dva crnogorska državljanina.

Sličan zakon već su usvojile Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Kosovo.

Posted by on 2015-03-19. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login