Danas počinje ‘Europska noć istraživača’ u četiri grada u BiH

Noć istraživačaU petak, 26.9. sa početkom u 17:00 sati u Mostaru se po prvi put održava “Europska noć istraživača” 2014., te se na taj način i Mostar pridružuje događaju koji se odvija u 32 zemlje Europe. Ove godine u BiH se Noć istraživača održava u četiri grada – Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Bijeljina.

Noć Istraživača je prvi put pokrenuta 2005. godine, a inicijativa se sastoji od jednodnevnog događaja koji se istodobno odvija u 32 zemlje Europe u više od 200 gradova. Projekt javnosti nudi aktivnosti obrazovno-zabavnog karaktera koje omogućavaju posjetiteljima da upotpune svoje znanje o istraživačima i da sami istražuju uz dobar provod posljednjeg petka u septembru.

Osnovni cilj je da se javnosti približi posao istraživača, kao i omogućiti bolje razumijevanje njihovog doprinosa društvu. Također, „Noć istraživača“ treba omogućiti mladima da razmotre znanstvenu karijeru kao jednu od opcija za budući poziv, ali i da doprinese globalnom unaprjeđenju radne sredine istraživača u Europi.

Evropska noć istraživača bit će održana na Vilsonovom šetalištu u Sarajeuv 26. septembra 2014. godine. Oxfamov ured u Sarajevu, u saradnji sa Institutom za hidrotehniku Sarajevo – HEIS, te Tidea d.o.o. iz Banja Luke, vas pozivaju da im se pridružite i provedete jedno nezaboravno i sasvim drugačije porodično veče u kojem će svi imati priliku da saznaju nešto novo, oprobaju se u različitim eksperimentima, kvizovima, radionicama, projekcijama, te drugim zabavnim sadržajima. Kao šlag na tortu, za zaključni dio večeri bit će održana i svirka otkačenih profesora, uz koju ćete moći posmatrati zvijezde i putovati kroz vrijeme.

Program za Mostar se održava na više lokacija u gradu Mostaru, a počinje u 17:00 sati na Španjolskom trgu svečanim otvaranjem manifestacije i “Robot” prezentacijom za djecu. Pored pokusa iz područja fizike i kemije, posjetitelji će imati priliku vidjeti prezentacije, takmičenja, potrage za blagom, promatranje zvijezda i mnogo zanimljivih sadržaja.

Posted by on 2014-09-26. Filed under Banja Luka, Bijeljina, Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login