Deset godina od ubistva Zorana Đinđića

Zoran Đinđić

Zoran Đinđić

Na današnji dan navršava se deset godina od ubojstva predsjednika Vlade Srbije Zorana Đinđića, kojemu će danas i narednih dana biti posvećen niz komemorativnih dogadjaja, javlja Tanjug.

Članovi Vlade položit će danas vijenac na spomen-ploču Đinđiću u dvorištu Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.

Bit će održana i tradicionalna “Šetnja za Zorana”, u kojoj će ove godine prvi put zajednički učestvovati pristalice Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije.

Stranke će, kako je najavljeno, samo logistički organizirati šetnju koja je zapravo zamišljena kao nadstranački događaj.

DS, na čijem je čelu bio Đinđić, pozvala je građane da se danas, uoči početka šetnje, okupe na Terazijama u 12 sati, gdje će im se pridružiti i pristalice LDP-a, koje će se okupiti u 11 sati ispred sjedišta stranke u Siminoj ulici kod broja 41.

Štovatelji djela Đinđića će šetati do Vlade Srbije, odnosno mjesta na kojemu je on ubijen, a zatim do njegovog groba na Novom beogradskom groblju.

DS danas u 11 sati, u Beogradskom dramskom pozorištu, organizira finale takmičenja u besedništvu “Besede u Zoranovu čast”, kao i akademiju “Zoran Đinđić živi”, koja će biti održana u Centru “Sava”, u 17 sati.

Pobjednik ovogodišnjeg, osmog takmičenja mladih besednika “Besede u Zoranovu čast” je Dušan Jovčić, koji se među osmero finalista plasirao pobjedivši na kvalifikacijskom takmičenju u Rumi, besedom “Koliko još”.

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas je, priopćavajući jučer odluku žirija, istaknuo da u sadašnjem vremenu, kada se poništavaju osnovne ljudske i građanske vrijednosti, poruke koje su se mogle čuti na takmičenju “Besede u Zoranovu čast” vraćaju nadu da Srbija, ipak, ima šanse i potencijale da iznjedri nove Tesle, Pupine i Milankoviće.

U okviru obilježavanja deset godina od ubojstva Đinđića, i Liberalno-demokratska partija tijekom ovoga i idućeg tjedna  organizira niz događaja.

Tribina o ekonomskoj politici vlade Zorana Đinđića planirana je za subotu, 16. ožujka, a tribina o kulturnoj politici u Srbiji i stanju u kinematografiji i teatru bit će održana u subotu, 23. ožujka, u Bitef teatru.

Povodom godišnjice jučer je predstavljena i knjiga “Politika i društvo. Rasprave, članci i eseji”, u izdanju Fondacije dr Zoran Đinđić i Narodne biblioteke Srbije.

Građani će, također, na portalu www.zorandjindjiczivi.rs moći ostaviti poruke što je njima značio Đinđić.

Predstavnici “Nove stranke”, koju je organizirao Đinđićev nasljednik na mjestu premijera i lidera DS Zoran Živković, neće učestvovati u “Šetnji za Zorana”, s obrazloženjem da pokojni premijer zaslužuje, posebno od ljudi koji su radili s njim i koji su ga poštovali, mnogo više pažnje, nego da ga se sjete jednom godišnje.

Predstavnici Ujedinjenih regiona Srbije koje će voditi lider Mlađan Dinkić položit će cvijeće na grob premijera.

Povodom obljetnice od Đinđićeve smrti, proteklih dana se prigodnim autorskim tekstovima oglasilo više stranih političara i državnika koji su bili njegovi prijatelji i suradnici.

Posted by on 2013-03-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login