Evakuacija stanovništva u Karlovcu, gradu prijeti vodeni val

Karlovac, poplave

Karlovac, poplave

U Karlovcu je od devet sati sirenama oglašena opća opasnost te je počela evakuacija stanovništva iz Logorišta, Mekušja i Mostanja uz Koranu, te iz više mjesta u Pokupskoj dolini.

Od noćas je na snazi izvanredno stanje zbog poplave, poplavljeni su nebranjeni dijelovi grada, a opća opasnost proglašena je prvenstveno zbog tek nadolazećeg vodnog vala Koranom, koji se očekuje oko podne.

Na terenu je oko sto vojnika, 120 vatrogasaca, sa šest čamaca, 15  pripadnika HGSS-a i četrdesetak radnika svih gradskih kompanija s operativom, a podižu se zečji nasipi i u gradskoj četvrti Rakovac, inače branjenom djelu grada, rekao je danas nakon sjednice združenog  stožera Karlovačke županije i Grada Karlovca gradonačelnik Damir Jelić.

U protekla 24 sata na Karlovac su, prema podacima karlovačke Glavne  meteorološke stanice, pale 62 litre kiše po četvornom metru, još i  više u gornjem toku sliva rijeke Korane, i to u uvjetima već izlivene  rijeke i potpuno vodom zasićenog tla, tako da se tokom dana očekuje  novi vodeni val Koranom. Njezin je vodostaj već sada 784 centimetra te se ulijeva u Kupu, čiji pak je vodostaj 795 centimetara, koja neće  moći prihvatiti te količine vode bez dodatnog plavljenja.

“Nikada u povjesti na Veljunu nije bila zabilježena ta razina, pa smo se odlučili na evakuaciju. Tiha uzbuna traje još od šest sati za dio Logorišta, Mekušja i Mostanja uz Koranu, te uz više mjesta u Pokupskoj dolini. Evakuaciji se dio stanovništva protivi, a bilo bi dobro da se  svi discipliniraju, jer bolje da i pretjeramo u oprezu, nego da netko  strada”, poručio je gradonačelnik Jelić.

Vreće se pune na Foginovom kupalištu uz Koranu, evakuirano se stanovništvo smješta u školu Švarča, a zečji nasipi grade svuda gdje je to potrebno, a otežano se i prometuje.

Promet je u prekidi i na državnoj cesti D 36, u prekidu je promet  kroz podvožnjak Ilovac i Grabrik – Rakovac, pod vodom su ceste  Logorišted-Mala Švarca, Donje Mekušje-Husje-Kobilić, Gornje  Mekušje-KAmensko, Donji Piselci uz Dobru, a teško je stanje i u općini  Barilović gdje je pod vodom županijska cesta, koja nikada nije bila poplavljena.

Posted by on 2014-09-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login