Evropske ekološke organizacije pozivale su danas na zaštitu NP Sutjeska

Prašuma Peručica, Sutjeska

Prašuma Peručica, Sutjeska

Evropske ekološke organizacije pozivale su danas na zaštitu Nacionalog parka Sutjeska

Predstavnici najveće mreže za zaštitu životne sredine u Evropi pozvali su Vladu Republike Srpske da zaštiti Nacionalni park Sutjeska, jedinstveni biser evropskih predela koji je pod pretnjom izgradnje hidroelektrana.

-Hidroelektrane u Nacionalnom parku Sutjeska su trenutno zaustavljene. Bez obzira na sve, mi nastavljamo borbu dok ne budemo sigurni da će koncesije biti trajno poništene. Jučer smo po drugi put dostavili građansku inicijativu Narodnoj skupštini Republike Srpske – rekla je Nataša Crnković, predstavnica banjalučkog Centar za životnu sredinu.

Ona je dodala da su ovim pokazali da imaju veliku podršku evropskih partnera.

-Verujemo da ćemo zajedničkim znanjem, iskustvom i voljom da zaštitimo prirodu uspjeti da utičemo na javne politike, pojedince, kao i smjer u koji idu zemlje kao Bosna i Hercegovina; zemlje bogate prirodom koje svoj razvoj baziraju na neodrživom korištenju prirodnih resursa – istakla je Crnković.

Na konferenciji za novinare u Banjoj Luci Bertrand Sansonnens je uime Pro Natura kazao da je “Sutjeska predio neopisive važnosti koji je ujedino i dom vrstama od evropskog i globalnog značaja“.

– Srećni smo što imamo priliku da provedemo vrijeme u ovom nacionalnom parku narednih nekoliko dana i još bolje upoznamo njegove vrijednosti. Pro Natura podržava Centar za životnu sredinu u nastojanju da se dobije jasna naučno slika parka i pridružuje mu se u svim bitkama za očuvanje prirode. Dugoročno, održivi razvoj ne sme biti na uštrb prirodnog naslijeđa koje pripada svima nama -istakao je on.

I Jagoda Munić je uime Zelene akcije Hrvatska izjavila da su balkanske rijeke, jedinstveni i nezamenljivi ekosistemi, pod konstantnim pritiskom izgradnje hidrocentrala.

-Kod slučajeva u Hrvatskoj smo videli kako su ovi projekti često vezani s korupcijom i nefer raspodjelom resursa što kao posljedicu ima negativan uticaj na lokalne zajednice. Za sve nas na Balkanu, rijeke predstavljaju zajedničko dobro koje nas ujedinjuje i koje trebamo štititi zajedničkim snagama – kazala je Munić.

Adrian Bebb je uime Friends of the Earth Europe istakao da građani u Evropskoj uniji snažno podržavaju aktivnosti na zaštiti prirode.

-Naši zakoni daju nivo zaštite koji omogućuje da se ključna važna mjesta zaštite za ljude da bi doživjeli i uživali u prirodi. Vrlo je bitno da to pravo na prirodu također bude dozvoljeno i u Bosni i Hercegovini – zaključio je Bebb.

Posted by on 2015-09-16. Filed under Foča, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login