Fašisti otkrili spomen ploču Mussoliniju

Benito Mussolini

Benito Mussolini

Članovi Udruženja italijanskih fašističkih veterana koji su se do kraja borili uz Benita Mussolinija, otkrili su ploču ispred kuće u kojoj je pogubljen 1945, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Italijanski partizani su zarobili Mussolinija i njegovu ljubavnicu Claru Petacci na obali jezera Como, tokom njihovog pokušaja da pobjegnu u Švajcarsku, a pogubljeni su u selu Đulino di Mezegra. Njihova tijela su zatim odnesena u Milano i obješena na trgu, podsjeća AFP.

Oko 200 neofašista prisustvovalo je ceremoniji otkrivanja ploče na kojoj su slike Mussolinija i Petačijeve, a samu ploču je blagoslovio lokalni sveštenik. Ceremoniji je prisustvovao i predsjednik opštine, nakon što je opštinski savjet glasao u prilog tome.

Udruženje partizana Anpi osudilo je ovaj događaj riječima: “Veoma je ozbiljno da uprkos činjenici što imamo anti-fašistički Ustav, neko još uvijek pomaže fašistima u ovim demonstracijama”.

Do sada je na kući u kojoj je pogubljen Mussolini samo stajao crni krst. Kako navodi AFP, Mussolinijev grob u Predapiju svake godine posjeti više hiljada ljudi.

Posted by on 2012-04-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login