Fidel Castro predlaže saradnju sa SAD-om u borbi protiv ebole

Fidel Castro

Fidel Castro

Kubanski vođa Fidel Castro predložio je u subotu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da sarađuju u borbi protiv virusa ebole kako bi se izbjegla epidemija na kontinentu, u članku koji su objavili kubanski mediji.

– Sarađivat ćemo sa zadovoljstvom na ovom poslu s američkim medicinskim osobljem – napisao je u članku 88-godišnji Fidel Castro koji se povukao s dužnosti 2006. godine, prenosi agencija AFP.

– Svi shvatamo da ćemo radeći ovaj posao s najvećim nivoom pripreme i učinkovitosti, omogućiti da se zaštiti naš narod i bratski narodi Kariba i Latinske Amerike, da se izbjegne epidemija ebole koja je nažalost ušla u SAD i može se proširiti – dodao je on.

Uprkos ekonomskim teškoćama, Kuba je 1. oktobra poslala 165 zdravstvenih profesionalaca u Afriku, a narednih dana će ih poslati još.

Američki državni tajnik John Kerry je u petak uputio riječi zahvalnosti Kubi za pomoć u međunarodnoj borbi protiv virusa ebole, iako dvije zemlje imaju već pola stoljeća loše odnose.

Havana i Washington nemaju zvanične diplomatske odnose od 1961. godine, ali svaka zemlje ima interesnu sekciju umjesto ambasade. SAD je od 1962. godine uveo embargo ovoj komunističkoj zemlji.

Posted by on 2014-10-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login