Građani štite stećke od propadanja

stećciSrednjovjekovni nadgrobni spomenici postali su zanimljivi istražiocima u drugoj polovini prošlog vijeka. Veliki broj izložen je propadanju, a često je spomenike ugrožavao i sam čovjek. Ali, svjesniji vrijednosti, ljudi su počeli da ih štite, i bez vlasti.

Znak otvorene ruke, dobrodošlica sa srednjovjekovnih stećaka na ulazu u Radimlju. Najpoznatija je to i najzaštićenija nekropola stećaka – iako je prije nekoliko godina prašinu digla gradnja privrednih objekata, pa i jednog novog spomenika u neposrednoj blizini. Nekropola je bila ugrožena i puno ranije. Ravno kroz nju provedena je regionalna cesta. Sada je to ograđeni i uređeni lokalitet, za pola eura dostupan znatiželjnim gostima.

„Stolac je bogat stećcima, ima ih oko tri hiljade. Za razliku od Radimlje, ostali su teže dostupni u zabačenim dijelovima stolačlog kraja. Petnaestak kilometara vožnje seoskim cestama vodi nas u Boljune. Ovdje je sačuvano duplo vise stećaka. Zaštititli su ih sami mještani, odnedavno organizirani i u udrugu“, priča Maja Lopin iz Javne ustanove „Radimlja” Stolac.

Stećci kako nadahnuće

„Kad bi se bolje obradili i očistili, stečci bi vidljivije otkrili čuvene prikaze, pa i imena svojih klesara, zvanih kovači ili dijači. Ovdje su radili najpoznatiji“, kaže Marinko Šutalo iz udruge “Neveš”.

Stećke je promovirao i njima bio nadahnut Mehmedalija Mak Dizdar, čuveni pjesnik iz Stoca. Motivi stećaka danas krase njegovu hižu u rodnoj kući u Stocu.

“Njegovo najpoznatije i najznačajnije djelo je Kameni spavač, gdje on direktno inspirisan natpisima sa stećaka, koje je prikupljao godinama, također i naučno ih izučavao, na osnovu toga je stvorio Kameni Spavač”, objašnjava Gorčin Dizdar, predsjednik Fondacije „Mak Dizdar“.

Kako je objašnjavao Mak – stećak je kamen, ali i riječ, smrt, ali i život. Ujedno i prošlost i budućnost, govorio je pjesnik.

Sada, moguće, budućnost u popisu spomenika bogatog naslijeđa svijeta.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2015-03-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login