Greenpeaceu 2,7 miliona eura u nagodbi s Rusijom

Greenpeace će od Rusije dobiti 2,7 miliona eura u sklopu nagodbe između Holandije i Moskve, objavila je ta organizacija za zaštitu okoliša.

Greenpeace
Greenpeace

Nagodbom bi se trebao okončati višegodišnji pravni spor nakon što su ruske vlasti zaplijenile “Arctic Sunrise”, Greenpeacov brod, koji je plovio pod holandskom zastavom, i uhapsile trideset članova posade.

Ruski agenti zauzeli su “Arctic Sunrise” u međunarodnim vodama nakon protesta protiv naftne platforme.

Uhapšeni su mjesece proveli u ruskim zatvorima i pušteni su neposredno uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

Holandsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je postignuta “potpuna i konačna nagodba”, čiji su detalji povjerljivi.

Međunarodni arbitražni sud je u julu 2017. godine naložio Rusiji da Holandiji plati više od pet miliona eura odštete zbog incidenta iz 2013. godine.

No, Rusija nije priznala odluku suda.

Rusija je tada odbila učešće u arbitražnom sporu, navodeći da je djelovala u okviru svojih suverenih prava da zaplijeni brod u području međunarodnih voda, gdje Rusija uživa specijalna ekonomska prava.

Iz organizacije Greenpeace saopćeno je tada da odluka suda “odlično potvrđuje pravo na mirne proteste na moru”.

Posted by on 2019-05-19. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login