Hagada ostaje u Sarajevu

Hagada, SarajevoNe postoji bilo kakva inicijativa niti iz Izraela, niti iz Jevrejske opštine Sarajevo za ustupanjem ili izmještanjem sarajevske Hagade iz Bosne i Hercegovine u tu državu, istakao je Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo.

On je time demantirao navode koji su se pojavili u javnosti kako bi Hagada trebala biti ustupljena jednom muzeju u Izraelu.

“Nikada se u takvo nešto ne bi upuštali, jer znamo da bi to izazvalo negativne konotacije. Nema nikakvih zahtjeva iz Izraela da se sarajevska Hagada izmjesti tamo. Također, ni Jevrejska opština Sarajevo o tome ne pregovara niti inicira takav čin.

Mi jesmo svojevremeno bili inicijator da se sarajevska Hagada na privremenoj osnovi izloži u muzeju Metropolitan u New Yorku, ali smo se, nakon što to nije odobreno, nekako ohladili od bilo kakvih novih prijedloga”, ocijenio je Kožemjakin.

Najbolja namjera

Predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo naglašava kako je predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci imao prijedlog da se Hagada privremeno izloži, ali u sarajevskoj Vijećnici, nakon njenog otvaranja 9. maja, a nikako da to bude van granica BiH.

“Mislimo kako je prava šteta da Hagada ne bude dostupna sarajevskoj, ali i svjetskoj javnosti s obzirom na to da su već duže vrijeme vrata Zemaljskog muzeja BiH zatvorena.

Naša inicijativa je bila stoga u najboljoj namjeri. Ali, nakon najnovijih poteza, za očekivati je kako će se stanje i kada je pitanje skorog otvaranja vrata Zemaljskog muzeja BiH za posjetitelje uskoro riješiti.

Time će Hagada ponovno biti dostupna javnosti koja je veoma zainteresirana da je vidi, jer predstavlja dokument od neprocjenjive vrijednosti”, zaključio je Kožemjakin.

Da postoji bilo kakva inicijativa da Hagada treba napustiti Zemaljski muzej BiH, Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, prvi put čuje i Dubravko Lovrenović, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Potvrdio je to u izjavi za AA.

Hagadi je mjesto u Zemaljskom muzeju BiH

“Bilo je inicijativa, ali vezano za izlaganje Hagade u muzeju Metropolitan u SAD-u. To je bila jedna od mojih težih odluka, ali glasao sam protiv: Hagada treba da bude tamo gdje je najsigurnija, a to je Zemaljski muzej BiH. Naprosto Hagada treba da bude gdje je to najprirodnije”, zaključio je Lovrenović.

Član Komsije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH naglasio je kako kulturno-historijsko blago BiH, među kojem je Hagada svakako jedno od najznačajnijih djela zaslužuje da bude “ne u ovakvom, već u Zemaljskom muzeju BiH kojem će biti vraćeno njegovo dostojanstvo”.

“To treba da bude institucija od kulturnog značaja za državu, kakva ona u biti i jeste. Za takvo što joj treba osigurati i sve preduvjete, prvenstveno finansijske za rad i djelovanje”, zaključio je Lovrenović.

Zatvorena vrata Zemaljskog muzeja BiH, ocijenio je, nisu dobar primjer kako se ophodi prema institucijama od značaja za državu BiH.

Posted by on 2014-04-30. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login