Hitlerova služavka prekinula šutnju poslije 71 godine: Služile su ga 22 djevojke

Elisabeth Kalhammer
Elisabeth Kalhammer

Elisabeth Kalhammer, Austrijanka koja je radila kao služavka u Hitlerovoj kući u Bavarskoj, prekinula je šutnju poslije 71 godine i opisala kako je izgledao život na imanju Berghof kada je nacistički diktator bio u kući.

Ova žena, koja danas ima 89 godina, otkriva da je Hitlerova ljubavnica Eva Braun, koju je osoblje pozdravljalo sa “Heil, moja damo”, vodila domaćinstvo i da je posluga znala da Hitler ima problema sa slezenom, zbog čega je morao da se pridržava stroge dijete.

“Ni da misli, ni da govori”

Hitlera su, međutim, često mučili ponoćni napadi gladi. Poslije razgovora s gostima, koji su trajali do duboko u noć, odlazio je u kuhinju da se sladi “firerovim kolačem”, napravljenim specijalno za njega, kao i raznim drugim poslasticama, i rijetko je ustajao prije dva po podne, govori Kalhammer..

Elisabeth Kalhammer je počela da radi u Hitlerovoj kući kod Berhtesgadena 1943. godine, nakon što se javila na oglas u lokalnom listu: “Traži se sluškinja. Lokacija: Berghof na Oberzalcbergu.”

Tada nije znala da će joj poslodavac biti Hitler. Majka ju je molila da ne ide, ali je tinejdžerki nešto govorilo da ne smije da odbije ponudu.

“Kuća je bila puna gostiju i odjednom se pojavio firer”, ispričala je ona.

Ubrzo je shvatila da “u njegovom prisustvu ne smije ni da misli, a kamoli da govori”. Osoblju je bilo zabranjeno da priča o njemu iza njegovih leđa, ali njih to nije sprečavalo da to ipak čine.

Od početka je upozorena da bi otkrivanje bilo kakvih detalja o Berghofu za sobom povuklo stroge posljedice.

Elisabeth je bila jedna od 22 djevojke u službi i često je bila u Hitlerovoj blizini, mada nikada s njim nije razgovarala. Samo su dugogodišnji članovi osoblja smjeli da mu priđu i uđu u njegove privatne prostorije.

Elisabeth je radila u vešernici, šila, čistila i kuhala čaj, koji je Hitler volio da pije iz šoljica proizvedenih u fabrici porcelana Nimfenburg. Kada je jednom prilikom razbila šoljicu, kažnjena je uskraćivanjem slobodnih dana.

Izobilje dok zemlja gladuje

Uslovi života u Berghofu drastično su se razlikovali od uslova života njemačkog i austrijskog naroda. Dok je Elisabethina porodica jedva uspjevala da se prehrani, djevojke u Berghofu uživale su u svježe cijeđenom soku od jabuke i najkvalitetnijoj hrani.

Elisabeth tvrdi da je Eva Braun uvijek bila dobra prema njoj.

“Ponašala se kao gospodarica kuće, iako nisu bili vjenčani. Osmislila je naše uniforme, a za Božić mi je poklonila vunu da ištrikam čarape za vojnike na frontu.”

Hitler je navodno bio opsjednut filmom i imao je privatno kino u Berghofu. Sluškinje su mogle da gledaju nacističke propagandne filmove u kojima je igrala glumica i pjevačica Marika Rek.

“Braunova je bila opčinjena Marikom Rek”, tvdi Elisabeth.

Raspoloženje u Berghofu se promijenilo u julu 1944. nakon neuspjelog atentata na Hitlera.

Elisabeth je tu radila skoro do kraja rata, kada su kuću bombardovali saveznici.

Posted by on 2014-04-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login