ICMP: Pronađeno dvije trećine nestalih osoba u BiH

ICMP, nestaliPredstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Komisije Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i Komisije za nestale osobe Vlade Republike Srbije razgovarali su 8. i 9. decembra u Bosni i Hercegovini o rješavanju preostalih slučajeva osoba nestalih u sukobima tokom 90-ih godina.

Učesnici su raspravljali o činjenici da je gotovo 70 posto od 40.000 osoba koje su nestale tokom oružanih sukoba 90-ih pronađeno i istakli činjenicu da će preostale slučajeve nestalih osoba biti sve teže pronaći, jer se broj dodatnih informacija o lokacijama smanjuje.

Predstavnici vlada iz regiona raspravljali su o potrebi rješavanja složenog niza tehničkih pitanja u vezi sa slučajevima koji su zaključeni prije nego što je ICMP počeo koristiti analizu DNK u procesu identifikacije 2001. godine.

Razgovarano je i o potrebi za regionalnom listom nestalih osoba i za bilateralnim sporazumima za rješavanje slučajeva nestalih osoba. U potpunosti su podržali inicijativu ICMP-a da bude domaćin regionalnog sastanka predsjednika na proljeće 2012. godine i regionalnog tehničkog simpozija o rješavanju složenih slučajeva koji je planiran za početak 2013. godine.

Predstavnici vlada su se, nadalje, složili da se sastaju mjesečno kako bi razgovarali o mjerama ubrzanja procesa pronalaženja nestalih osoba i njihovoj implementaciji.

”Razgovarali smo o načinima unapređenja procesa traženja, posebno u slučajevima od zajedničkog interesa. Konkretno, postigli smo dogovor o zajedničkim izviđanjima terena, razmjeni informacija o lokacijama, monitoringu ekshumacija i identifikacija i drugim važnim pitanjima koja se odnose na nestale osobe u sve tri države. Dogovorena je i predaja identifikovanih posmrtnih ostataka između Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, rekao je Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora INO-a.

Ivan Grujić, predsjednik Komisije Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe, rekao je da je ovaj sastanak izuzetno važan za sve porodice nestalih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. ”Dogovorili smo obostranu isporuku posmrtnih ostataka koji su identifikovani kroz zajednički projekt identifikacija sa ICMP-jem. Na ovom sastanku smo također raspravljali o složenim slučajevima nestalih osoba, koje je moguće riješiti jedino kroz multilateralnu saradnju i uz pomoć ICMP-ja.”

ICMP-jeva konferencija na predsjedničkom nivou, koja je zakazana za proljeće 2012. godine, će, kako su predstavnici vladinih komisija zaključili, doprinijeti rješavanju pitanja nestalih osoba u regionu.

Od novembra 2001. godine, ICMP je prikupio informacije od 89.401 člana porodica 29.131 nestale osobe i analizirao 36.364 koštana uzorka. Poređenjem DNK iz krvnog i koštanog uzorka, ICMP je pomogao u identifikaciji 16.475 osoba nestalih tokom sukoba.

Posted by on 2011-12-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login