Inicijativa za plato Srđana Aleksića u Novom Pazaru

Novi Pazar

Novi Pazar

U čast Srđana Aelksića, trebalo bi postaviti tablu sa njegovim imenom i kratkom biografijom na mjestu gdje se okuplja najviše mladih ljudi.

Nevladina organizacija “Urban-In” iz Novog Pazara pokrenula je inicijativu da se jedan plato u centru grada nazove po Srđanu Aleksiću, heroju iz Trebinja.

Ta NVO smatra da bi u čast Srđana Aelksića, trebalo postaviti tablu sa njegovim imenom i kratkom biografijom na mjestu gdje se okuplja najviše mladih ljudi.

“Spašavanje pripadnika drugog naroda, u ovom slučaju Bošnjaka, po cijenu sopstvenog života, nadasve je human gest koji zaslužuje da među Bošnjacima bude zapamćen, pominjan i uvijek obilježavan na prigodan način”, navodi se u saopštenju “Urban-Ina”.

Srđan Aleksić se 21. januara 1993. usprotivio grupi srpskih vojnika koji su maltretirali i tukli njegovog sugrađanina Alena Glavovića.

On je priskočio Glavoviću u pomoć, nakon čega su vojnici nasrnuli na njega i pretukli ga kundacima.

Od zadobijenih povreda pao je u komu, a 27. januara je preminuo.

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Srđanu Aleksiću su posthumno dodijeljena mnoga priznanja.

Njegovo ime nosi jedna ulica u Sarajevu, dobio je ulicu u Beogradu, a po njemu je nazvan i prolaz u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu, gdje je postavljana spomen ploča.

Alen Glavović je preživio rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje djece.

Posted by on 2014-02-28. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login