Irska ponovo najbrže rastuća ekonomija EU

Irska

Irska

Irska je u 2016. godini ostvarila privredni rast 5,2 posto, čime je treću godinu zaredom potvrdila status najbrže rastuće privrede u Europskoj uniji.

Rast privrede ove zemlje u prošloj je godini bio više nego trostruko veći od prosjeka 1,7 posto u eurozoni.

Taj je trend nastavljen i ove godine, na što ukazuje stopa nezaposlenosti u Irskoj, koja je gotovo više nego prepolovljena u usporedbi s više od 15 posto za vrijeme krize, prenosi Reuters.

Otvaranje novih radnih mjesta potaklo je rast lične potrošnje za tri posto 2016. godine, a u četvrtom je tromjesečju privreda je porasla za 2,5 posto, u usporedbi s rastom za četiri posto u prethodnom kvartalu.

Ministarstvo financija očekuje da će se rast privrede održati iznad razine od tri posto svake od iduće tri godine.

No, istovremeno se procjenjuje da bi u slučaju da Velika Britanija izgubi pristup jedinstvenom tržištu EU-a nakon napuštanja članstva bruto domaći proizvod mogao biti smanjen za 3,5 posto u desetogodišnjem razdoblju.

Irska privreda smatra se najranjivijim u EU-u kad je u pitanju britanski izlazak iz EU-a, i to zbog snažnih trgovinskih veza s Velikom Britanijom.

Ova se zemlja brzo oporavila od teške krize, zbog koje se početkom decenije našla u programu međunarodne financijske pomoći.

Posted by on 2017-03-11. Filed under Ekonomija, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login