Istraživanje: Nijemci sve zaduženiji

Berlin, Njemačka,

Berlin, Njemačka

Svaki deseti punoljetni građanin Njemačke je prezadužen a broj zaduženih građana je u porastu, pokazalo je istraživanje ekonomskog instituta “Creditreform”. U poređenju s prošlom godinom je broj zaduženih povećan za 90.000 i sada iznosi 6,7 miliona.

Prosječna zaduženost iznosi 32.600 eura.

Broj osoba koje se susreću s “trajnim poteškoćama u ispunjenju financijskih obveza” porastao je s 9,81 na 9,90 posto.

Broj prezaduženih najviši je od 2008. kada je u jeku globalne gospodarske krize prvi put zabilježen osjetni porast broja prezaduženih u Njemačkoj. Kako je saopćio “Creditreform” posebno zabrinjava broj “teških slučajeva prezaduženosti”.

– Mnogi su sebi previše priuštili – komentirao je glasnogovornik “Creditreforma” Michael Bretz podatak po kojem su posljednjih godina mnogi u jeku gospodarskog uzleta u zemlji ostvarivali materijalne želje koje su godinama stajale “u rezervi” a mnoge nove nabavke su bile realizirane putem potrošačkih kredita.

“Creditreform” prepoznaje “eroziju kulture štednje” u Njemačkoj što je posebno vidljivo iz smanjenog zanimanja građana za dodatne oblike penzionog osiguranja.

Prema statistikama najzaduženiji grad u Njemačkoj je Bremerhaven (20,41 posto) a najniža stopa zaduženosti (između 3,5 i 4,5 posto) se bilježi u bavarskim gradovima Erlangenu, Eichstaedtu i Schweinfuehrtu.

Dijelovi Njemačke u kojima vlada najviša stopa nezaposlenosti, poput spomenutog Bremerhavena ali i gradova Ruhrske oblasti bilježe i najveći postotak prezaduženih pojedinaca.

Posted by on 2014-11-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login