Iz Srbije najviše odlaze medicinski i građevinski radnici

Na rad u inostranstvo iz Srbije najviše odlaze medicinski i građevinski radnici, električari, vozači, kuhari, konobari, a od visoko obrazovanih to su liječnici, prevoditelji, IT stručnjaci, mašinski i građevinski inženjeri.

radnici
radnici

Prema podacima legalnih privatnih agencija za zapošljavanje, 6.500 osoba je prošle godine otišlo u inostranstvo da radi, dok sindikati tvrde da ih je otišlo deset puta više – oko 70.000.

Vlada Srbije osnovala je Koordinacijski tim za praćenje ekonomskih migracija kako bi smanjila broj ljudi koji odlaze i vratila građane iz dijaspore u Srbiju. Tim je formiran početkom ove godine i trebao bi donijeti strategiju i akcijski plan za rješavanje tog problema.

Minimalnu zaradu primalo je 350.000 zaposlenih

Sindikati tvrde da radnici napuštaju Srbiju zbog nemogućnosti dobivanja stalnog posla, zasnivanja porodice i života od vlastitog rada.

Minimalna zarada, koju je, prema podacima sindikata, prošle godine primalo 350.000 zaposlenih, ne može pokriti ni minimalnu potrošačku korpu.

Navode kako je prosječna plaća u prošloj godini iznosila oko 420 eura, a potrošačka korpa bila je 30 posto veća, što govori da radnik s prosječnom plaćom nije u mogućnosti osigurati ono što je potrebno za porodicu.

Posted by on 2019-05-03. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login