Izložba u MUSA-i: Projekt Beča, Sarajeva i Brna

izložba U bečkom muzeju MUSA pod nazivom “Der Menschheitwürde” (Dostojanstvo čovječanstva) otvorena je izložba, koja predstavlja zajednički izložbeni projekt tri evropska grada: Beča, Sarajeva i Brna, kojom se obilježava 100 godina od izbijanja Prvog svjetskog rata, te drugih obljetnica događaja koji su utjecali na sliku Evrope, ali i svijeta, i čije se posljedice osjećaju i danas – 75 godina od početka Drugog svjetskog rata i 25 godina od pada Berlinskog zida. Također, izložbom se obilježava i 100 godina od smrti austrijske književnice, pacifistkinje i dobitnice Nobelove nagrade za mir Berthe von Suttner.

Raširen i sveprisutan

Naziv izložbe uzet je iz poeme “Die Künstler” (Umjetnici) Friedricha Schillera iz 1789, a kustoski tim su činili Berthold Ecker i Roland Fink (MUSA) iz Beča, Terezie Petiškova i Jana Vranova (Kuća umjetnosti) iz Brna i Maja Abdomerović (Umjetnička galerija BiH) iz Sarajeva.

Na izložbi sudjeluje pedesetak umjetnika, a BiH predstavljaju svojim radovima Gordana Anđelić-Galić, Maja Bajević, Mladen Miljanović, Damir Nikšić, Edin Numankadić, Milomir Kovačević Strašni, kao i jedno djelo Romana Petrovića (ciklus “Djeca ulice”) iz kolekcije Umjetničke galerije BiH.

– Na osnovu brojnih predloženih radova iz sva tri grada postalo je na početku jasno kako je pojam dostojanstva raširen i sveprisutan – ono je uslov za dobar (dostojanstven) život kako djece, tako i starih, ono se tiče ekonomije, ali i društva i kulture. U pravilu, dostojanstva postajemo svjesni tek kada je dovedeno u pitanje. Dostojanstvo je ogledalo zdravlja jednog društva i iako je spomenuto u preambuli skoro svakog Ustava (pa tako i našeg) i svih Konvencija o ljudskim pravima, ova izložba je pokazala da se ljudsko dostojanstvo gazi u svakom društvo, bez obzira bilo to bh. ili austrijskog i češkog. Izložba tematizira pitanja marginaliziranih grupa poput izbjeglica, imigranata, beskućnika, odnosa prema historiji, odnosa vlasti prema pojedincu, utjecaja krupnog kapitala, komercijalizaciji svih segmenata života, odnosa prema djeci itd, kaže Maja Abdomerović, kustosica iz UGBiH povodom ove izložbe, te dodaje da “izložba nudi dva pristupa ovoj temi – prvi je deskriptivan, dok drugi nudi brojne umjetničke strategije za osnaživanje pojedinca.

28. juna u Sarajevu

Bh. umjetnici (Gordana Anđelić-Galić, Edin Numankadić i Mladen Miljanović) u cijelu priču su unijeli i strategiju osnaživanja pojedinca/umjetnika koja se meni činila kao izuzetno aktuelna u kontekstu naše zbilje, u kojoj dominira potpuno marginaliziran položaj kulture, umjetnosti i umjetnika”.

Izložba će u Beču biti otvorena do 31. maja, a u Umjetničkoj galeriji otvara se 28. juna, a nakon toga, 23. septembra, bit će prezentirana u Brnu.

Posted by on 2014-04-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login