Izvršena analiza protivminskih akcija OSBiH u 2016. godini

mine, BiHNa deminerskom radilištu „Pjevalovac 4“, u opštini Derventa je održana analiza Plana protivminskih akcija (PMA) Oružanih snaga BiH u 2016.godini.

Analizi su prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, predstavnici Parlamentarne skupštine BiH.

Zamjenik komandanta OK OSBiH za operacije brigadni general Mirsad Ahmić predstavio je rezultate procesa PMA OSBiH u 2016. godini. U toku prošle godine OSBiH su izvršile deminiranje 2.512.648 m2 teritorije BiH, tokom čega je pronađeno i uništeno 23 protivtenkovske mine, 311 protivpješadijskih mina i 140 neeksplodiranih ubojnih sredstava. U prošlogodišnjem angažovanju u procesu deminiranja, OSBiH nisu imale niti jednu deminersku nesreću ili incident.

Načelnik ZS OSBiH general pukovnik Anto Jeleč je naglasio da su OSBiH u kontinuitetu angažirane u operacijama humnitarnog deminiranja i predstavljaju jednu od najvećih deminerskih organizacija u BiH.

– S raspoloživim deminerskim kapacitetima, participirajući sa preko 20 posto ukupno deminirane teritorije na godišnjoj razini, deminirali smo oko 27 miliona metara kvadratnih, što je impresivan rezultat. Ovi rezultati ne bi bili ostvareni bez izuzetnog zalaganja i profesionalizma koju su uložili pripadnici Deminerskog bataljona Brigade taktičke potpore (brTP) OS BiH. Oni su po ko zna koji put na djelu pokazali šta u vojnoj profesiji znači obučenost, znanje, zalaganje, hrabrost i disciplina u izvršavanju ovih izuzetno opasnih i rizičnih zadaća – istakao je general Jeleč.

Prisutnima su se obratili i zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, predstavnik Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović i načelnik općine Derventa Milorad Simić ističući zahvalnost i pohvale Oružanim snagama BiH na ostvarenim rezultatima deminiranja u toku 2016.godine.

Oružane snage BiH su od 2007.godine do 2016.godine deminirale teritoriju od 24.543. 978 m2 pri čemu je pronađeno i uništeno 102 protivtenkovske mine, 2985 protivpješadijske mine i 2924 kom NUS-a. Od početka deminiranja u BiH od 1999. do 2016. godine deminirana je teritorija površine 34 797 256m2, pronađeno i uništeno 187 protivtenkovske mine, 5472 protivpješadijske mine i 6784 kom NUS. Na analizi Plana protivminskih akcija (PMA) Oružanih snaga BiH u 2016.godini prisustvovali su i komandant Operativne komande OSBiH generalmajor Dragan Vuković, komandant Komande za podršku OSBiH generalmajor Husein Tursunović, načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Jozef Spisjak, komandant Štaba NATO u Sarajevu brigadni general Žizel Vilc, vojnodiplomatski predstavnici u BiH, predstavnici Federalne uprave CZ i Republičke uprave CZ RS, predstavnici općinskih vlasti u Derventi i drugih međunarodnih i domaćih institucija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Posted by on 2017-05-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login