Klubovi će iz ABA lige i dalje u Euroligu i Eurokup

košarkaFIBA Europe u svom priopćenju sa sastanka Glavnog odbora navodi da ne priznaje ABA ligu, a iz vodstva lige tvrde da se u statusu klubova i prohodnosti prema Euroligi i Eurokupu ništa neće promijeniti.

Pravu zbrku u košarkaškom svijetu koji već godinama objedinjuje regionalna ABA liga u kojoj se natječu najbolji klubovi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Mađarske, uz povremena gostovanja klubova iz Izraela, Češke i Bugarske, napravilo je priopćenje s redovnog sastanka Glavnog odbora europskog ogranka FIBA-e, gdje se navodi odluka o “ukidanju priznanja ABA lige”. No, neki članovi Glavnog odbora FIBA Europe, poput glavnog tajnika Hrvatskog košarkaškog saveza Željka Drakšića, ne sjećaju se donošenja te odluke.

“Razgovarali i komentirali jesmo, ali nikakvu odluku o poništavanju priznanja ABA lige, nismo donijeli, niti smo o tome glasovali”, izjavio je Drakšić.

U priopćenju na internetskom portalu FIBA Europe stoji da će još ova natjecateljska sezona dati predstavnike u eruopskim natjecanjima iz ABA lige, kako ne bi utjecali na natjecanje koje je već počelo, ali da će se odluka početi primjenjivati od ljeta. Istovrmeno, FIBA Europe priznala je Balkansku ligu, u kojoj se natječu klubovi iz Srbije, Rumunjske, Bugarske, Makedonije i s Kosova.

Posljednjih dana Košarkaški savezi Hrvatske i Srbije javno su dali podršku vodstvu ABA lige, u ponedjeljak je tu podršku dala i ljubljanska Olimpija, ali Košarkaši savez Slovenije izjasnio se za FIBA-u. Međutim, čelni ljudi ABA lige nisu uzbuđeni. Po njima, sve ostaje kako je bilo i dosad.

“ABA liga je član ULEB-a pod čijom se ingerencijom odigravaju Euroliga i Eurokup. Klubovi kroz ABA ligu ostvaruju prohodnost prema europskim natjecanjima i ostvaruju ekonomski interes”, rekao je za Hinu Josip Bilić, voditelj natjecanja ABA lige.

Posted by on 2015-03-10. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login