Lični dnevnici Lava Tolstoja dostupni na internetu

Lav Nikolajevič Tolstoj

Lav Nikolajevič Tolstoj

Lični dnevnici čuvenog ruskog pisca Lava Tolstoja bit će dostupni na internetu besplatno, povodom 186 godina od piščevog rođenja.

“Dnevnici nisu nikad objavljeni posebno. Bili su uvršteni u sabrana djela u 90 tomova sa ograničenim tiražom. Dnevnici su fantastični, to su stalne refleksije o svijetu i ljudima. Naravno, glavna tema je Bog, koga Tolstoj pokušava da usvoji”, rekao je Pavel Basinski, član odbora za dodjelu književne nagrade “Jasna Poljana” listu Izvestija.

Odluku da se Tolstojevi lični dnevnici objave na internetu donijela je praunuka ruskog pisca Fjokla Tolstoja, koja je na čelu razvojnog odjeljenja “Muzeja Lava Tolstoja”.

Ona je ranije rekla da bi se njen pradjed složio da se njegovi radovi objavljuju besplatno na ovaj način, javila je agencija RIA “Novosti”.

Lav Tolstoj, koji je rođen 9. septembra 1828. godine, a umro 7. novembra 1910. godine, vodio je dnevnik 64 godine. Prvi zapis ostavio je kada je imao 18 godina, a posljednji četiri dana prije smrti.

Objavljivanje dnevnika dio je projekta “Cijeli Tolstoj u jednom kliku”.

Višetomna zbirka Tolstojevih radova uključuje prozu, dnevnike, pisma i članke, kao i vjerske i filozofske tekstove, ukupno 46.000 strana.

Svi tekstovi biće dostupni besplatno na sajtu tolstoy.ru za online čitanje i preuzimanje na mobline uređaje.

Posted by on 2014-09-12. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login