Merkel podržava idejformiranju armije EU

Angela Merkel

Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržava predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera u njegovoj ideji o formiranju armije Evropske unije.

Ona smatra da bi u Evropi trebalo da postoji jedna “produbljena vojna saradnja”, rekla je zamjenica portparola vlade Christiane Wirtz.

Merkel je, prema riječima Wirtz, međutim, naglasila da bi to trebalo da bude projekt budućnosti, bez insistiranja na konkretnim vremenskim okvirima, prenose njemački mediji.

Njemačke opozicione partije Ljevica i Zeleni su, za razliku od Merkel, kritizirale danas Junckerov prijedlog o formiranju vojske EU, uz komentar da je to direktno usmjereno protiv Rusije u ukrajinskom konfliktu.

“Junckerov prijedlog je nedvosmisleno usmjeren protiv Rusije”, – rekla je portparolka za pitanja odbrane u partiji Ljevica Kristine Buholc.

“Umjesto jedne evropske armije za angažmane i jedne evropske politike naoružanja, nama u Evropi je potrebna jedna miroljubiva spoljna politika i razoružanje”, – rekla je Buholc.

Šefica poslaničkog kluba partije Zeleni u Bundestagu Katrin Gering Ekart govorila je o “pogrešnom Junckerovom signalu”.

Juncker je u intervjuu za list “Welt am Sonntag”, naime, rekao da bi jedna vojska EU mogla da pomogne u borbi protiv novih prijetnji izvan granica evropskog bloka u odbrani “evropskih vrijednosti”.

“Ne biste stvorili evropsku vojsku da je odmah koristite. Ali zajednička vojska među Evropljanima poslala bi Rusiji poruku da smo ozbiljni u odbrani vrijednosti Evropske unije”, – istakao je Juncker, što je naišlo na podršku političara vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije, prenosi B92.

Posted by on 2015-03-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login