‘Na liječenje nemamo pravo, častili nas zdravstveni radnici’

štrajk glađu

štrajk glađu

Zdravstveno stanje radnika Željeznica RS koji su ušli u osmi dan štrajka glađu u Banjaluci sve je teže. U posljednja dva dana bilo je osam intervencija hitne pomoći. Uprava i vlada i dalje ne žele da razgovaraju sa radnicima koji štrajkuju jer im se ne isplaćuju prevoz i topli obroci uz platu i nemaju pravo na liječenje.

Boris Šukalo kaže daje zdravstveno stanje 12 štrajkača glađu sve gore.

„Tokom vikenda nas sedam je završilo u hitnoj, a jedan je imao i hiruršku intervenciju. Najlošije zdravstveno stanje je našeg kolege Ružičića. Danas je treći put odvezen u bolnicu. Juče su htjeli da ga zadrže u bolnici, ali on nije želio ostati već se vratio na željezničku stanicu u Banjaluci da nastavi štrajk“, kaže Šukalo.

Na porodice radnika u štrajku uprava i dalje vrši neviđeni pritisak stalno ih zovu telefonima dok s nama i dalje niko ne želi da razgovara, kaže Zlatko Marin čija porodica je danas došla da mu da podršku (supruga, sin i unuk).

„Ovo što se nama ovdje dešava je dokaz da su Upravai Vlada RS spremni da mi pomremo ovdje, a neće dozvoliti da dokažemo da radnici imaju neka prava. Na liječenje nemamo pravo i ovo što su štrajkači išli u hitnu častili su nas zdravstveni radnici koji su u istoj situaciji. Operaciju ćemo morati platiti. U hitoj službi su nam rekli da od januara nisu uplaćeni doprinosi za zdravstvo iako na našim platnim listama piše da je to urađeno“, kaže Marin .

Podršku štrajkačima danas du došli dati i predstavnici udruženja građana Restart Srpska koji kažu da radnici pored ionako malih primanja imaju pravo da dobiju i topli obrok i prevoz prema zakonu.

Uprava ŽRS radnicima trenutno duguje četiri prevoza i tri topla obroka.

Međutim i dalje izostaje podrška svih drugih sindikata na željeznici kao i drugih sindikata u ovom entitetu kažu štrajkači.

Bez obzira na to Boris Šukalo kaže da štrajkači nemaju namjeru odustati pa i po cijenu svojih života, posebno nakon što su u petak dobili potvrdu u Ministarstvu rada da je njihov štrajk zakonit.

Štrajkači ističu da ovo nije samo borba protiv bezakonja već i za sve radnike u ovom entitetu. Kažu “ako poslodavci i ova vlast nas slomi, radnici u RS biće pretvoreni u robove.”

Radnicima uprava željeznica RS duguje četiri prevoza i dva topla obroka a svakom od radnika po sudskim presudama iz ranijeg perioda u prosjeku duguje se oko 10 hiljada maraka.

Posted by on 2017-09-21. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login