Na Mediteran film Festivalu 45 filmova

Mediteran Film Festival

Mediteran Film Festival

Festival već zadnjih pet, šest godina drži razinu koja je i u programskom i produkcijskom smislu zavidna i po svim parametrima smo drugi festival u BiH – rekao je direktor Mediteran Film Festivala Tomislav Topić otvorivši prvu press-konferenciju ovogodišnjeg Festivala koji se održava od 23. do 26. avgusta u Širokom Brijegu.

Topić je podsjetio kako ove godine filmovi dolaze s velikih festivala poput Berlina, Cannesa, Venecije, Amsterdama, Rotterdama…, a Festival će prikazati 45 filmova.

U konkurenciji je 12 dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF Projektor ”Grand Prix – Jack Daniel’s” te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF Projektor ”Best Short”. Najbolji film birat će i publika, a taj film čeka nagrada MFF projektor ”Audience Award”.

Topić je naglasio također kako je filmska radionica jedna od najkvalitetnijih takvih radionica u BiH.

”Možda mi nećete vjerovati ako kažem da proračun radionice premašuje proračun natjecateljskog dijela. Gosti su nam američki predavači koji su radili s 30-tak djece iz Hercegovine na dva kratka filma koji će biti prikazani na otvaranju festivala”, rekao je.

On je dodao kako su filmovi koji su snimljeni tijekom ranijih radionica MFF-a pobrali prestižne nagrade.

”Radionica ima smisla, pronosi ime i festivala i Širokog Brijega po svijetu pa imamo i mlade ljude koji se odlučuju studirati filmske umjetnosti”, zaključio je Topić.
Producent MFF-a Robert Bubalo je napomenuo kako je najveća televizijska kuća na svijetu HBO prepoznala festival dok neki drugi nisu.

– I to je ljepota i tuga ove produkcije. Dok nas u svijetu prepoznaju, kod nas to baš i ne čine oni koji bi trebali. Ovo je divan osjećaj, ali postoje problemi na koje mi ne možemo utjecati – rekao je Bubalo, dodavši kako uvijek vlada blaga nesigurnost.

Bubalo je govorio i o dokumentarcu ”23 grama”, koji će u sklopu predstavljanja domaćih autora imati svjetsku premijeru.

– To je priča o teško bolesnom dječaku koji ima problema s prehranom i snimali smo taj proces. Ima i zabavnih i teških trenutaka. Mislim da ima kapacitet da ide na svjetske festivale – rekao je Bubalo i naglasio kako je ovo posljednji film kamermana Vedrana Šamanovića koji je preminuo u vrijeme dok se snimao film.

Kyle Joseph Petty, član žirija, rekao je kako mu se iznimno sviđa da je riječ o filmovima koji su jako dobro snimljeni i da svaki od njih nudi nešto novo i svaki od njih uči nas nečemu novom.

Voditeljica radionice Lucy Eaglosn predstavila je rad radionice rekavši kako cijela priča oko radionice raste. Otkila je kako ove godine jedan film govori o potrazi za džudžanom kojeg akteri filma prizivaju i traže gangom. Predstavljen je i plakat filma ”Džudžan i ganga”, koji će i otvoriti Festival.

Tyler Guderson, jedan od predavača, rekao je kako će svi sigurno biti ponosni na ono što su djeca radila.

‘-Nije to samo komedija, ni samo drama, nego jedna stvarna životna priča – rekao je Gunderson, dodavši kako će se gledatelji i smijati i plakati gledajući ovaj film.

Misijana Brkić Milinković, rukovoditeljica Odjela za korporativne komunikacije HT ERONET-a, tvrtke koja je i ove godine sponzor i partner Festivala u Širokom Brijegu, je izrazila ponos što je jedna mala ideja skupine entuzijasta prerasla u veliki projekt.

-Sudjelovati na MFF-u postala je stvar prestiža u filmskim stvarateljskim krugovima- dodala je ona.

Mediteran Film Festival su, između ostalih, podržali i američko Veleposlanstvo u BiH te Ured specijalnog predstavnika EU u BiH.

Posted by on 2017-08-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login