Najčešći proljetni alergeni

alergija

alergija

Pupanje i cvjetanje biljaka je znak da je zima gotova, a za mnoge i početak borbe s proljetnim alergijama.

Medicina može pomoći u boljem kontroliranju alergija i ublažavanju simptoma. No, vi možete smanjiti uzimanje lijekova ako naučite kako izbjegavati proljetne alergene.

Pelud
Pelud je prah zelenkasto žute boje. On pomaže stablima, cvjetovima i travama da se razmnožavaju. Tokom proljeća probleme uzrokuje pelud s drveća, a tokom ljeta pelud s trava i korova.

Plijesan
Plijesan je alergen jednako kao i pelud. No, za plijesan je potrebno malo više da uzrokuje alergijske reakcije. Plijesan je u toplijim krajevima najzastupljenija tokom jula, a u hladnijim tokom jeseni.

Izbjegavajte alergene u prirodi
Ako osjećate ozbiljne alergijske reakcije na pelud i plijesan, vjerovatno ćete htjeti ostati zatvoreni u svojem domu sa zatvorenim prozorima. Naravno, to neće funkcionirati. Također, plijesan i pelud će pronaći svoj put do vašeg doma. Šta onda možete napraviti?

Planirajte svoje aktivnosti na otvorenom kada su dani malo hladniji i kada je manje vjetrovito. Najbolje je provoditi vrijeme na otvorenome nakon kiše. Izbjegavajte aktivnosti na otvorenome tokom suhih, vrućih i vjetrovitih dana.

Razina peludi je najviša u jutarnjim satima, stoga sve svoje aktivnosti na otvorenome planirajte u popodnevnim satima.

Kada dođete izvana, svu svoju odjeću stavite na pranje, okupajte se i obucite čistu odjeću, naročito ako ste išli na izlet u prirodu ili vrtlariti.

Izbjegavajte  alergene u svom domu
Biti u zatvorenome ne znači da ste sigurni. Postoje brojni alergeni u vašoj kući, bez obzira na to koliko pazite. Što onda možete napraviti?

Ljubimci, djeca i vaša obuća mogu unijeti pelud u vaš dom. Tepisi i otirači tu pelud mogu zadržati. Najbolje bi bilo da uklonite sve tepihe kako biste podove mogli redovito prebrisati i smanjiti razinu peludi.

Zatvorite sve prozore kada je vani toplo, suho i vjetrovito. Nemojte odjeću, posteljinu ili ručnike sušiti vani.

Izujte se čim uđete, nemojte obuveni hodati po kući. Na taj način nećete širiti pelud koja se zadržala na vašoj obući.

Redovno brišite prašinu jer prašina može sadržavati i pelud. Brisanjem prašine ćete osvježiti prostorije i smanjiti razinu peludi.

Pripazite na mjesta s visokom vlažnosti gdje je povećan rizik od stvaranja plijesni. Redovno ih zračite i održavajte ih što je više moguće suhima.

Posted by on 2014-04-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login