Nastavljeno uništavanje Amazonije

AmazonijaKrčenje šuma u brazilskom dijelu Amazonije, najveće prašume na svijetu, poraslo je za 29 posto između 2012. i 2013. godine, saopćile su brazilske vlasti u novom izvještaju zasnovanom na satelitskim podacima. Ukupno 5.891 kvadratnih kilometara šume je nestalo u tom periodu, naveo je brazilski Nacionalni institut za istraživanje svemira.

Brazilske savezne države Para, na sjeveru i Mato Groso na zapadu, najviše su pogođene uništavanjem prašume, s nestankom 2.346 i 1.139 kvadratnih kilometara šume.

Brazil svake godine utvrđuje novu procjenu uništavanja Amazonije u periodu od augusta prethodne godine do jula naredne godine.
Brazil, jedan od svjetskih lidera u poljoprivredi, rastrzan je između  ekologa koji kritikuju krčenje šume i poljoprivrednika koji žele da  prošire svoja imanja.

Ta zemlja je drugi svjetski proizvodjač soje i sojine sačme koja se  koristi za ishranu stoke.

Prašuma Amazonije, koju zovu “Pluća planete” zauzima oko 5,5 miliona kvadratnih kilometara površine. Nalazi se na teritoriji devet  država.

U Brazilu se nalazi 60 odsto prašume, a ostale zemlje su Kolumbija, Peru, Venecuela, Ekvador, Bolivija, Gvajana, Surinam i Francuska Gvajana.

Posted by on 2014-09-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login