Njemačka će trebati 32 miliona stručnih imigranata

Berlin

Berlin

Njemački ekonomist Hans-Werner Sinn tvrdi da Njemačka treba 32 miliona imigranata da bi zadržala postojeći životni standard.

Hans-Werner Sinn smatra da će njemački problemi početi kad baby-boom generacija iz 1964./1965. krene u penziju. Za deset godina imat će 60, a kroz 15 godina većina će biti u penziji. Njemačka će se tada suočiti s brojem od osam i pol miliona manje radnika. Kako bi se negativne posljedice toga neutralizirale, Njemačka bi trebala ‘uvesti’ čak 32 miliona imigranata. Ti imigranti, kaže Sinn, morat će biti stručni kako bi pomogli nositi teret ogromnog broja mirovina.

Sinn predlaže dva rješenja – dugoročno povećati natalitet i poticati ljude na štednju. Trenutno je problem što se Nijemce potiče da novac nose bankama i osiguravajućim kućama koje ih ulažu u državne obveznice i to južnih europskih zemalja. Sinn strahuje da bi budući umirovljenici mogli ostati bez tog novca.

Njemački ekonomist kritizira i odluku da se u mirovinu ide sa 63 godine. Smatra da bi on osobno ukinuo starosnu dob za mirovinu kako bi oni koji to žele mogli raditi do kad žele.

Posted by on 2014-12-31. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login