Nova predstava Olivera Frljića “Pismo iz 1920.” u beogradskom Bitef teatru

Oliver Frljić

Oliver Frljić

Predstava Olivera Frljića “Pismo iz 1920.” u izvođenju Narodnog pozorišta iz Zenice gostovaće 15. novembra u Bitef teatru.

Gostovanje se realizuje u saradnji sa Koalicijom za REKOM, u okviru 10. foruma za tranzicionu pravdu.

Dvostruki dobitnik Gran prija Bitefa, za srpsku predstavu “Zoran Đinđić” 2013. i hrvatsku predstavu “Aleksandra Zec” 2014, Frljić za novu produkciju u Bosni i Hercegovini potpisuje režiju, koncept scene i kostima i izbor muzike.

U predstavi igraju Saša Handžić, Adis Mehanović, Enes Salković i Slaven Vidak.
Producenti su Hazim Begagić i Dino Mustafić.

Čuveno Andrićevo “Pismo iz 1920. godine” Frljiću je poslužilo samo kao građa za sižejno oblikovanje, sa idejom da teatar treba da bude ogledalo društvene stvarnosti, navodi se u najavi.

U neverbalnom dijelu predstave čuje se ezan, a zatim glumci u maskirnim uniformama zemljom po sceni ispisuju riječ Bosna. Na toj zemljanoj podlozi započinju rat. Onda od te zemlje prave humke…

Verbalni dio predstave ima formu istražnog postupka, a teme su vruća pitanja bosanskohercegovačke političke svakodnevice i novije istorije, uz direktno isticanje imena bivših i sadašnjih političara, dodaje se u najavi.

Posted by on 2014-11-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login