Novi saudijski kralj: Nećemo smanjivati proizvodnju nafte

Salman Bin Abdulaziz Al Saud

Salman Bin Abdulaziz Al Saud

Novi saudijski kralj Salman Bin Abdulaziz Al Saud obećao je u prvom obraćanju nakon što je došao na tron, da neće mijenjati energetsku politiku Saudijske Arabije.

Američki mediji navode kako je saudijski kralj time nagovijestio da će zadržati postojeći nivo proizvodnje nafte.

Prevelike globalne zalihe nafte, između drugih faktora, značajno su utjecale na smanjenje cijene nafte prethodnih nekoliko mjeseci.

Nakon vijesti o smrti kralja Saudijske Arabije Abdullaha bin Abdulaziza, cijena sirove nafte porasla je na 49,29 dolara po barelu.

Odmah nakon saopćenja o njegovoj smrti, cijena sirove nafte je porasla za 1,59 posto. West Texas Intermediate (WTI) je također, povećao cijenu u cijena za 1,47 posto čime je dostigla 46,99 dolara po barelu.

Inače, cijena nafte bilježi pad od prošle godine.

Stručnjaci za energetiku smatraju da bi nakon smrti kralja Saudijske Arabije Abdullaha bin Abdulaziza, ministar za naftu i mineralne resurse Ali en-Naimi, koji se na toj funkciji nalazi od 1995. godine, mogao biti smijenjen što bi uzrokovalo variranje cijene nafte u bližoj budućnosti.

S druge strane, pojedini analitičari smatraju da smrt saudijskog kralja neće utjecati na promjene cijene nafte jer, kako kažu, Saudijska Arabija ima dobru energetsku politiku čime je zaštitila svoj udio na tržištu.

Posted by on 2015-01-24. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login