Otvoren 62. Internacionalni teatarski festival MESS

Teatri su ponovo mjesta okupljanja. Puno je toga što možemo naučiti u teatru. To nije mjesto gdje se ljudima nude lažne nade, kao što to najčešće čine političari širom svijeta – uvodne su riječi kojima je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković sinoć pozdravio publiku u Narodnom pozorištu Sarajevo na ceremoniji otvaranja 62. MESS-a.

Sarajevo će 62. put biti teatarski centar ne samo BiH nego i regije, bivajući domaćin teatrima i gostima iz Njemačke, Mađarske, Italije, Švicarske, Grčke, Kipra, Japana, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, i svakako Bosne i Hercegovine, predstavljajući ostvarenja koja će nam donijeti kako stare dramske klasike u novom čitanju u duhu aktuelnog političkog i svjetskog trenutka preko političkih, emotivnih, kontroverznih, „tabu“ tema do savremenih autorskih ostvarenja i što je posebno važno i autora porijekom iz BiH koji dolaze sa vrhunskim evropskim produkcijama.

U svom obraćanju Kreševljaković je istakao kako Pozorišta su mjesta pluralizma, kosmopolitizma, prostori otvoreni za različite perspektive, prostori slobode.

“Stoga, ovo jeste mjesto sa kojeg možemo prenijeti upozorenje da se čuvate onih lažnih glumaca van pozorišta koji publiku vide kao naivno biračko tijelo pred kojom najčešće samo glumataju. Takvi se teatralnošću služe kako bi ljudima pomutili um i probudili najprizemnija osjećanja. Čuvajte se onih koji vas vode u mrak neznanja jer takav koncept najviše pogoduje ekstremno desnoj strani svijeta na koju se ovaj naš brod zvani planeta zemlja opasno naginje posljednjih nekoliko decenija – od napada na Bosnu i Hercegovinu krajem dvadesetog stoljeća do napada na Ukrajinu početkom 21. stoljeća. Stoga, u želji da vam poželim dobrodošlicu na neku bolju planetu Zemlju, mi kažemo Dobro došli na 62. Internacionalni teatarski festival MESS!”, poručio je Kreševljaković.

Ove godine posebno je bogat program Malog MESS-a sa sedam produkcija, segmenta Festivala koji je posvećen najmlađoj publici i koji je ove godine potpuno posvećen socijalnoj inkluziji.

“MESS bira puno poštovanje mališana i njihovih čistih, iskrenih emocija sa namjerom da im kroz suptilni teatarski jezik predstavimo različitosti kako bi od najranije dobi naučili da ih prihvate, da razviju suosjećanje i da već u tom uzrastu nauče misliti svojom glavom i razlikovati dobro od zla. To radimo u nadi da će jednom kad porastu upravo na tim vrijednostima graditi pravedniji svijet”, istakla je Una Bejtović, PR menadžerica Festivala tokom ceremonije otvaranja.

Članovi benda TAINO – Nedim Zlatar, Leonardo Šarić (aka Basheskia & Edward EQ), Belma Zvizdić (aka Malbeku) i Mirza Mutevelić (aka Atif A∴) svojim su autorskim potpisom obilježili početak ceremoniji, približivši poruke sa ovogodišnjeg zvaničnog vizuala 62. Internacionalnog teatarskog festivala MESS – poruke dramskih klasika nastale davno ali iznimno aktuelne danas. Iza sebe imaju nekoliko godina zajedničkog studijskog rada, među kojima je muzika za seriju “Kotlina”, saopćeno je iz MESS-a.

Ovogodišnji, 62. MESS koji je sinoć otvoren predstavom „Braća Karamazovi: Sve sretne porodice nalik su jedna na drugu“, Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Olivera Frljića, trajat će do 9. oktobra.

Posted by on 2022-10-01. Filed under Kultura, MESS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login