Počeo Balet Fest Sarajevo

Balet Fest SarajevoSarajevska publika je sinoć do posljednjeg mjesta ispunila dvoranu Narodnog pozorišta Sarajevo gdje je nastupom Salzburg Baleta otpočeo peti Balet Fest Sarajevo. Gosti iz Austrije su uz muziku Huberta von Goserna, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Johanna Pachelbela i Maurica Ravela izveli dijelove iz svojih cjelovečernjih predstava. Publiku su oduševili „Bolerom“ i „Amadeusom“.

– Gosti iz Austrije boravili su tek jedan dan u Sarajevu. Voljeli bismo da smo finansijski moćniji da ih ugostima tri-četiri dana. U tom jednom danu radili su i tehničku i umjetničku probu šest-sedam sati i odigrali predstavu, kazala je Edina Papo, koja je na jučerašnjoj konferenciji za novinare uoči Baletne večeri istakla:

– Salzburg Balet prvi put je u BiH,  a donose zanimljiv program. Ovo je prilika da na Balet Festu pogledamo, osjetimo i naučimo šta je to zapadna baletna škola i kako se radi u 21. vijeku. Da potcrtam, austrijski balet ima dugu historiju u umjetnosti baleta. Naši gosti su izdanci velikih igrača kao što je bila Fanny Elssler, Bečanka koja je bila prva evropska balerina što je gostovala u SAD-u. Sadašnji gosti njeguju i savremeni i klasični izraz u baletu.

Zagreb, Ljubljana…

Peter Breuer koji je velika baletna zvijezda, koreograf i direktor Salzburg Baleta, proputovao je sve kontinente, radio s mnogim poznatim
koreografima, rekao je:

– Salzbug balet vodim 23 godine. Prošli smo put od male do velike svjetske trupe i narasli za to vrijeme. Imamo puno predstava na repertoaru i gostovanja. Inače, gostovali smo u Zagrebu i Ljubljani,  a sada ćemo se predstaviti i Sarajlijama. Radi se o kompaniji koja ima 16 solista koji predstavljaju dijelove iz različitih baleta, čime ujedno prikazuju različite stilove.

Austrijska ambasada u BiH je pomogla realizaciju ovog gostovanja. Izabrani su dijelovi iz cjelovečernjih baleta „Amadeus”, zatim Ravelov „Bolero” koji plešu 11 godina. Breuer je kazao da kada bira plesače za kompaniju traži različite karaktere i profile koji će na snažan način donijeti to što želi poručiti svojim predstavama.

Christina Uta koja 13 godina pleše u Salzburg Baletu, a u Austriju je došla iz Rumunije gdje je u bukureštanskom baletu bila prvakinja,  prema riječima Breuera sjajna je u ulozi Carmen i to bi trebala vidjeti sarajevska publika.

– Salzburg Balet je izuzetna kompanija na visokom tehničkom i umjetničkom nivou. Ono što je važno za svaku predstavu i svakog baletnog igrača je to da veze među njima nisu strogo profesionalne. Dobro se poznajemo i kada treba donijeti snažne emocije na sceni uspijevamo to postići, kazala je Uta.

Eriko Abe je iz Japana, a ove godine će kompanija gostovati u Japanu naglasila je da u Austriji imaju puno posla jer pripremaju premijeru „Krcka orašara” za oktobar. Yoshito Kinoshita će biti princ. Patric Palkens je plesač iz SAD-a koji je tek stigao u kompaniju a već igra Mozarta.

Kostimi pričaju

Konferenciji za novinare prisustvovala je i Amna Kunovac-Zekić te najavila izložbu koju će publika moći vidjeti u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo, u okviru Balet Festa:

– Ovo nije samo moja izložba nego kostima baleta NP Sarajevo. Dali smo presjek petnaestak godina, koliko traje moja saradnja s baletom. Nismo izložili sve kostime, tu su skice i fotografije zahvaljujući kojima se može vidjeti kako određeni kostim djeluju na sceni. Bit će to priča koju pričaju kostimi i kada nisu sceni.

Posted by on 2014-09-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login