Povrće za detoksikaciju organizma

veganska ishranaPoslije zimskog “preživljavanja” uz konzervirane namirnice i tešku hranu, vrijeme je za nešto prirodno i zdravo, a bez pretjerane količine kalorija. Izaberite neku od sljedećih: zelena salata, špinat, rotkvice, mladi luk, maslačak, sremuš ili neku kombinaciju od njih.

Međutim, ne zaboravite ni povrće koje imamo i tokom cijele godine: mrkvu, praziluk, crveni, crni i bijluk.

U salatu možete da stavite i malo sjeckanih oraha, badema ili sjemenki susama i da uživate u zdravim ukusima.

Bijelo brašno daje kalorije bez nutrijenata. Novo godišnje doba vam daje šansu da i ovo promijenite i ubacite integralne žitarice i proizvode od njih na vašu trpezu.

Voće se na jelovniku treba nalaziti svakog dana, a sada je počela sezona ranog voća: jagode su upravo stigle iz plastenika pa su još skupe, ali dok se pijace ne napune ovim sezonskim voćem, uživajte u citrusima, jabukama, bananama, svježem ananasu i drugom voću.

Indijski orah je poput drugih koštunjavih plodova popularna zdrava grickalica koja se preporučuje i u ovom periodu. Iz svoje postojbine Brazila proširio se na mnoge strane, a sada je Nigerija glavni svetski proizvođač.

Ono što indijski orah izdvaja od badema, oraha, lješnika, brazilskog oraha je to što je indijski orah zapravo sjeme, a ne plod.

Jedna od veoma bitnih namirnica za ovaj period je i riba, koja je najvažniji izvor omega tri masnih kiselina, koje pozitivno utiču na rast, razvoj, reprodukciju, srce i mozak.

Ukoliko ste među onima koji su nakupili višak kilograma tokom zime, individualna dijeta je najbolji izbor za trajno i zdravo mršavljenje.

Takvu dijetu može da prepiše samo stručnjak u oblasti ishrane – nutricionista. Zdrava ishrana je ključ, a dijeta je sredstvo.

Posted by on 2015-04-15. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login