Prahistorijsko naselje Butmir: Neprocjenjivo nacionalno blago načelnik Memić prodaje Arapima!

Prahistorijsko naselje Butmir

Prahistorijsko naselje Butmir

Načelnik Općine Ilidža, Senaid Memić namjerava za 40 miliona maraka prodati Arheloško područje- prahistorijsko naselje Butmir, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Kuvajtski investitori bi tu gradili naselje Nova Ilidža. Načelnika ne interesuje ni što su na istom mjestu arheolozi došli do još većeg otkrića, naselja koje datira iz bronzanog doba

Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH dostavljen je šokantan dopis : Općina Ilidža zahtjeva brisanje sa liste nacionalnih spomenika većeg dijela prahistorijskog naselja Butmir!

Pozadina zahtjeva je namjera načelnika da zemljište proda Kuvajćanima za izgradnju stambenog naselja. Da bi kuvajtskim investitorima omogućili gradnju, Općina Ilidža, uz saglasnost Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Federalnog ministarstva kulture i sporta, angažovala je tim sa Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Filozofskog fakulteta iz Ljubljane, da uradi prethodno istraživanje na lokalitetu Arheološkog područja. Na osnovu tog istraživanja bi promijenili utvrđene granice zaštite nacionalnog spomenika, pri tome zanemarujući činjenicu da je u međuvremenu došlo do novih otkrića koje prahistorijsko naselje Butmir čine još značajnijim.

HISTORIJSKO OTKRIĆE ZA NAČELNIKA JE ŠLJUNKARA
Voditelj tima sa Filozofskog fakulteta, profesor Adnan Kaljanac u razgovoru za Žurnal kaže da je istraživanje otkrilo postojanje novog naselja veličine četiri hektara koje datira iz bronzanog doba.

– To je dokaz da se život nastavio nakon neolita, na dijelu kod termalne Rivijere imate antički dio. Sada možemo govoriti o hiljadama godina života prije nove ere na ovim prostorima – kaže profesor Kaljanac.

Zbog nevjerovatnog otkrića profesor Kaljanac podnio je zahtjev Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH da nalazište stavi pod zaštitu Europske unije što bi značilo da određeni dio nalazišta ne bi bio dostupan čak ni arheolozima jer bi bili zabranjeni svi radovi na nalazištu.

– Rijetki način da se zaštiti otkriće jeste stavljanje na Valeta listu, to jeste pod zaštitu Europske unije, pa ako nestane ili se počne nešto tu graditi, nek objašnjavaju Europskoj uniji gdje je nestao nacionalni spomenik. Bosna i Hercegovina je potpisnica Valeta konvencije- kaže profesor Kaljanac.

Novo naselje na Arheološkom području otkriveno je prošle godine, međutim o njemu niko ništa ne zna. Izvještaj nije bio dostupan vijećnicima.

Iz Općinskog vijeća tvrde da je načelnik krajem marta na zadnjoj sjednici rekao da u Izvještaju koji je dostavio profesor Kaljanac nema ništa te da im je odobrena gradnja novog naselja. Međutim, u dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala je i Izvještaj arheološkog tima kao i dokumentacija svih nadležnih kantonalnih, federalnih i državnih službi koja govori drugačije.

Bez obzira na stavove nadležnih službi, načelnik već dvije godine u medijima najavljuje gradnju novog naselja, nazivajući ga “historijskim projektom ne samo za Ilidžu nego i za cijelu BiH“. Za područje na kojem će graditi naselje načelnik kaže da je obična šljunkara.

Ta Nova Ilidža će biti na nekih 150 hektara zemljišta i to zemljište nije poljoprivredno jer se radi o šljunkari koju je nanijela rijeka Željeznica. Sad je tu ostalo devastirano zemljište u vlasništvu države i mislim da bi ga trebali oplemeniti, izjavio je nedavno načelnik Memić.

TRAŽI SE BRISANJE NACIONALNOG SPOMENIKA

Da bi bio usvojen Regulacioni plan Nova Ilidža 1, koji obuhvata veći dio nacionalnog spomenika na kojem je planirana gradnja naselja od termalne Rivijere do entitetske linije u Vojkovićima, neophodna je saglasnost Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, federalnog Zavoda za zaštitu spomenika, federalnog Ministarstva prostornog uređenja i Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Međutim, Komisija je jasno stavila do znanja Općini da neće doći do brisanja dijelova nacionalnog spomenika bez potpunog istraživanja čitavog Arheološkog područja.

U odgovoru na Žurnalov upit iz Komisije su rekli da do sada nikada nisu imali slučaj da je neko tražio brisanje dobra sa liste nacionalnih spomenika!

– Komisija je na 10. sjednici razmatrala zahtjev Općine Ilidža za izmjenu odluke, brisanje katastarskih čestica na kojima su urađeni arheološki istražni radovi. Nakon provedene prospekcije arheološkog potencijala na kompletnom prostoru nacionalnog spomenika i dostavljenog Izvještaja, Komisija će pristupiti izmjeni i dopuni Odluke i definiranju kompletne zone zaštite- navedeno je u odgovoru Komisije.

Donekle je načelnik Memić u pravu, nacionalni spomenik je, prvenstveno zbog nebrige Općine, zatim entiteta i države, u potpunosti zapušten. Ni lokalno stanovništvo ne zna lokaciju nacionalnog spomenika svoje države, ali je bitno da načelnik zna.

Posted by on 2017-04-23. Filed under Ilidža, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login