Protest u Podgorici: Najavljena blokada sistema do ispunjenja zahtjeva

U Podgorici je večeras ispred zgrade Skupštine Crne Gore održan osmi protest u organizaciji pokreta “Odupri se-97.000”, protiv aktuelne crnogorske vlasti.
Organizatori su poručli da od naredne sedmice kreću u nenasilne akcije u svim gradovima u Crnoj Gori da bi, kako su kazali, blokirali sistem i prisilili vlast da prihvati njihove zahtjeve.

Podgorica protest
Podgorica protest

Oko tri hiljade građana okupilo se večeras na platou ispred Skupštine, nakon čega su krenuli u šetnju prema zgradama Predsjedništva, Centralne banke, Vrhovnog državnog tužilaštva. Okupljeni su skandirali “Hoćemo promjene”, “Mi smo država”, “Ostavke”.

Nikola Grdnić je, u ime organizatora, rekao da bunt treba da krene iz svih gradova i najavio akcije nenasilnog otpora koje će organizovati i drugim danima, a ne samo subotom.

“Sporazumom sa partijama otvorili smo vrata da se svi ujedinimo, jer je ovo bunt svih nas, jer samo ujedinjeni možemo pobijediti režim”, poručio je Grdinić.

Vuk Vujisić iz Studentske inicijative kazao je da protesti neće stati ni pored pritisaka.

“Nije normalno da mladi poslije završenih fakulteta odlaze odavde, da ovoliko godina nemamo slobodan univerzitet. Studenti traže samo bolje uslove za rad i studentski parlament koji će zastupati naše interese i, naravno, da se poslije studija mogu zaposliti i stvarati porodicu”, kazao je Vujisić.

Građanski aktivista Dragan Sošić rekao je da su građani najvažniji dio države i pozvao na ostavke državnih funkcionera.

“Ovih dana Crnu Goru građani brane tijelima. Oteli su nam vlast i 30 godina je ne puštaju”, rekao je Sošić.

On je najavio da će narednih dana organizovati brojne akcije građanske neposlušnosti.

“Blokiraćemo im sistem sve dok ne odu. Radićemo sve to do kraja”, kazao je Sošić.

Organizatori protesta, koji traju od početka februara, među zahtjevima koje su ispostavili na prethodnim okupljanjima su ostavke predsjednika države Mila Đukanovića, ostavka premijera Duška Markovića, vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Zatražene su i ostavke članova Savjeta RTCG-a, kao i direktora Agencije za sprječavanje korupcije, Sretena Radonjića.

Posted by on 2019-04-07. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login