Rukola je odličan antibiotik i afrodizijak

Rukola

Rukola

Rukola (Eruca sativa) je mediteranska samonikla biljka zelenih listova i pomalo oporog ukusa.

Spada u grupu lisnatog povrća, potiče iz centralne i južne Evrope, a veoma je raširena u sjevernoj Africi i Americi, kao i na Bliskom istoku.

To je izuzetno ukusna i aromatična salata. Može se jesti sama, začinjena dresingom ili uljem i sirćetom, mada se u mediteranskim zemljama najčešće priprema sa maslinovim uljem, parmezanom ili mocarela sirom.

Zavisno od doba godine, salata od rukole može se spremati sa isjeckanim crvenim ili bijelim lukom, maslačkom i paradajzom. Može se kuhati ili blanširati, ali pritom gubi karakterističan gorkast ukus.

U nekim zemljama Azije, kao što su Iran i Pakistan, gaji se i radi sjemena za ulje, a sjeme se koristi i za proizvodnju senfa. Rukola se sastoji uglavnom od vode i ima mnogo ugljenih hidrata i bjelančevina.

Rukola je izuzetno kvalitetno i ljekovito povrće sa mnogo vitamina C, mnoštvom minerala, a posebno je bogata gvožđem. Ima i drugih korisnih sastojaka od kojih se posebno izdvajaju vlakna.

Njen gorak i aromatičan ukus potiče od glukozinolata izotiocianata, koji se nalazi i u drugim srodnim biljkama kao što je hren. Ipak, specifičan okus rukole dolazi od estributerne kiseline i spojeva sa sumporom.

U ishrani je najbolje koristiti mlade sočne listove, jer su manje gorki, a sadrže obilje korisnih sastojaka.

Afrodizijačka svojstva
Listovi sadrže i eterična ulja i antibaktericidne materije, zbog čega se rukola smatra prirodnim antibiotikom.

Dobra je i kao sredstvo protiv prehlade i kašlja, reguliše probavu i osvježava organizam. Dobri poznavaoci tvrde i da posjeduje afrodizijačka svojstva.

Čuvanje u frižideru
Rukola je kultura skromnih zahtjeva za toplinom, pa dobro podnosi sušu, otporna je i na mrazeve, zbog čega se može proizvoditi tokom cijele godine.

Najbolje je da se iskoristi odmah poslije nabavke, jer stajanjem gubi hranljive sastojke, posebno vitamin C. Čuvajte je u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi, najduže tri dana.

Posted by on 2015-01-13. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login