Rukometna reprezentacija BiH u kampanji za unapređenje rodne ravnopravnosti

UN Women Bosne i HercegovineOrganizacija UN Women Bosne i Hercegovine u saradnji s Rukometnim savezom BiH pokrenula je kampanju HeForShe (OnZaNju) u kojoj se igrači rukometne reprezentacije BiH zalažu za unapređenje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena.

Rukometni tim naše zemlje učešćem u ovoj globalnoj kampanji poslao je vrlo važnu poruku svim muškarcima i ženama širom BiH, saopćeno je iz Organizacije UN Women BiH.

Igrači su pokazali svoju opredijeljenost za ljudska prava i prava žena, jasno poručivši da rodna ravnopravnost nije samo žensko pitanje, već pitanje ljudskih prava koje zahtijeva njihov angažman.

Anne-Marie Esper Larsen, predstavnica UN Women u BiH, izrazila je zahvalnost rukometnoj reprezentaciji.

– Želimo svijet u kojem su muškarci i žene zaista jednaki – i mi ćemo raditi na ostvarivanju tog cilja rame uz rame jedni sa drugima. Zaista je značajno što su se rukomentni reprezentativci BiH pridružili kampanji. Nadam se da će upravo oni inspirisati mnoge druge ljude, muškarce i žene u BiH, da aktivno, u svakodnevnom životu budu ravnopravni – kazala je Esper Larsen.

HeForShe je pokret solidarnosti dizajniran da angažira muškarce i dječake širom svijeta da se pridruže diskusiji o rodnoj ravnopravnosti. Pokret poziva muškarce da podrže prava žena, ukazujući na potrebu da se djevojkama i ženama pruži više prilika da razviju svoj potencijal i učestvuju u potpunosti u ekonomskom i društvenom razvoju.

Globalno, kampanju HeForShe podržavaju mnoge poznate ličnosti, poput britanske glumice Emme Watson. Od početka kampanje, 320.443 ljudi širom svijeta odlučilo je zauzeti stav za rodnu ravnopravnost na globalnoj HeForShe internet stranici.

– UN Women ohrabruje ljude u BiH da zauzmu stav i postanu aktivni u diskusiji o jednakim pravima za žene i djevojčice, te da se pridruže rukometnoj reprezentaciji i iskažu svoju posvećenost ovdje: http://www.heforshe.org/” – navodi se u saopćenju UN Women BiH.

Posted by on 2015-06-12. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login