Sedma godišnjica smrti pape Ivana Pavla II

papa Ivan Pavao II Prije sedam godina u Vatikanu je preminuo poglavar Rimokatoličke crkve papa Ivan Pavao II u 85. godini života.

Građansko ime pape Ivana bilo je Karol Jozef Wojtyla, rođen je u Wadowiceu 18. maja 1920., a umro u Vatikanu 2. aprila 2005. godine.

Ivan Pavao II bio je jedan od velikih državnika 20. vijeka i duhovni aktivist planetarnoga utjecaja.

Njegov dugogodišnji pontifikat karakterizuju to da je bio jedan je od najmlađih papa novijega doba, njegov pontifikat je među najdužima, prvi je papa ne-Italijan nakon više stoljeća i prvi papa iz jednoga slavenskoga naroda.

Također, lična toplina, neposrednost i prirodna karizma Ivana Pavla II izuzetno su snažno djelovali preko suvremenih elektonskih medija (posebno TV), šireći njegovu poruku i u najzabitnijim dijelovima planeta Zemlje.

U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 130 država. Proputovao je 1,2 miliona kilometara. Obišao je zemaljsku kuglu oko 30 puta. Posjetio je oko 850 gradova. Prvi je papa, koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike.

Papa se tokom cijelog pontifikata zalagao za mir. Zagovarao je pravo svakoga naroda, na svoju državu, samostalnost i suverenost. Osmislio je sintagmu “kultura života” na svom putovanju u SAD 1993. godine. Pri tome je izjavio: “Kultura života znači poštivanje prirode i zaštita Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštivanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti.”

Promicao je međureligijski dijalog i mir. Zalagao se za jedinstvo kršćana. Pokazao je otvorenost prema drugim vjerskim zajednicima. Prvi je papa, koji je ušao u džamiju i sinagogu. Za vrijeme pontifikata napisao je te izgovorio oko 15.000 raznih govora i dokumenata, što je oko 18 miliona riječi.

Napisao je 14 enciklika, 11 apostolskih konstitucija, 41 apostolsko pismo, 15 apostolskih pobudnica, 19 motuprija i više knjiga. Na deset je konzistorija imenovao novih 231 kardinala i zaredio 321 biskupa. Proglasio je novih 1.338 blaženika i 482 novih svetaca.

Njemački kardinal Joseph Ratzinger, koji je uzeo ime Benedict XVI, izabran je za novog Papu.

Papa Benedict XVI proglasio je 1. maja 2011. godine svoga prethodnika Ivana Pavla II blaženim, te proglasio njegovim blagdanom datum kada je Ivan Pavao II održao prvu sv. misu kao papa, 22. oktobra.

Posted by on 2012-04-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login